zaterdag 24 januari 2009

zombie self-defence force

jaar: 2006
genre: zombie, gore, asian
regiseur: Naoyuki Tomomatsu
cast: ja ja inderdaad: een hoop japanners

nabij de berg fuji stort een vliegende schotel neer. dankzij de hierdoor vrijgekomen stralingen komen de doden terug tot leven. wat alvast een dikke tegenvaller is voor enkele yakuza die van hun lijken vanaf wilden. ook een hoteleigenaar die zijn zwangere maitresse uit de weg wou ruimen raakt maar niet van haar lijk vanaf. en ook de fotoshoot van een supermodel raakt danig verstoord door de wandelende doden. de enigen die een beetje in hun nopjes zijn, zijn enkele militairen op oefening.

zombie self defence force is een film van regiseur tomomatsu die vroeger al verantwoordelijk was voor het niet van al te goede smaak getuigende stacy attack of the schoolgirl zombies (zie mijn desbetreffende blog over deze film). en het is dus duidelijk dat tomomatusu hard gaat op zombies. ik weet niet zeker of er meer japanse zombie films zijn dan italiaanse, maar volgens mij gaat het er toch om spannen. dat spelletjes zoals resident evil oorspronkelijk uit japan stammen wil alvast veel zeggen.
op het hoesje van de dvd wordt gesteld dat dit de grappigste zombiefilm is sinds shaun of the dead. ik vrees echter dat dit een beetje overroepen is. of althans onderhevig aan serieuze culturele verschillen. waar shaun of the dead uitblinkt in ironie en zwarte humor, moet zombie self defence force zich beredden met slapstick, en zenuwslopende typische japanse over acting. de bijzonder plastic aandoende zombie baby is hilarisch om bezig te zien. alvast beter gefabriceerd dan de hybride baby uit creepozoids, of de aan vislijnen bevestigde plastic pop in the necro files, maar veel scheelt het niet.
verder sleurt deze film er nog eens alle japanse cliche's door die je op den duur toch wel beginnen te vervelen. zwaardgevechten op zijn power rangers, bijzonder knullige cyborg effectjes, en een alien die niet zou misstaan tussen picachu en zijn vriendjes.
dat zombie self defence force bovendien met weinig of geen budget gemaakt werd is alvast overduidelijk wanneer je ziet dat in het hotelletje waar de helft van de film zich afspeelt, de vloeren overal bedekt zijn met een laagje beschermende plastic, teneinde geen sporen na te laten van het nep bloed. mama zou wel eens kwaad kunnen worden. voorts moeten ze zich nog behelpen met door een wel heel oude computer gegenereerde bliksem effekjes die haast met wasco op het scherm getekend lijken.
zoals al de films die ik bespreek is zombie self defence force enkel geschikt voor de genre liefhebber, en dient op geen enkel moment serieus genomen te worden;
score 2 op 4

Geen opmerkingen: