dinsdag 27 januari 2009

dead set

jaar: 2008
genre: zombie, gore, tv-show
cast:Chizzy Akudolu, Shelley Conn, Raj Ghatak, Jennifer Aries, Cavan Clerkin, Drew Edwards, Elyes Gabel

in engeland is het zoveelste seizoen van big brother in volle gang. het gebruikelijke assortiment marginalen maakt onderling ruzie en droomt van een mediacariere eenmaal terug in de buitenwereld. wat ze echter niet weten is dat er buiten niemand meer is, dankzij de uitbraak van een zombievirus. lanzaam maar zeker dringen de ondoden steeds dieper door in het big brother complex, en weldra zullen de deelnemers moeten vechten voor hun leven.

dead set is een vijfdelige t.v. serie van britse makelij, en weet met gemak het niveau te halen van prestigieuze big budget zombie films, zoals zack snyder's dawn of the dead remake. dat de britten aardig overweg kunnen met het zombie gedoe, en het steeds weten te herpakken zonder in dezelfde cliche's te vervallen was ons al duidelijk dankzij shawn of the dead en 28 days (of weeks) later. de casting is alleszins uitstekend te noemen, want de bende low lifes die in de leefgroep zitten moeten niet onderdoen voor de randdebielen die zichzelf hier in belgie graag op het scherm lieten exploiteren. vaak leidt dit , ondanks de zombie dreiging, tot hilarische taferelen. wanneer de producer van de show, de zwaar overspannen en vuilbekkende patrick in een kamertje opgesloten raakt met de oppervlakkige bimbo pippa, die qua i.q. duidelijk nog minder scoort dan jacky lafon kan je moeilijk een grijns onderdrukken, vooral wanneer patrick onder luid protest van pippa noodgedwongen moet kakken in een prullenmand.
langzaam aan bouwt de spanning zich verder op onder de deelnemers wat uiteindelijk resulteert in een apocalyptisch einde dat veel weg heeft van het einde van day of the dead, wat eigenlijk wel te verwachten viel.
dead set mag alvast uitgeroepen worden tot een van de beste tv series in jaren, en ik vraag me af hoe het komt dat deze serie nog steeds niet is opgepikt door een belgische zender. waarom blijven de tv bonzen zich vastklampen aan de zoveelste C.S.I. spinn-off, of de 600ste herhaling van de kampioenen?
misschien is het vanwege het grove taalgebruik , of de toch wel heel gore effekten? ik zou het niet weten, maar mocht dead set opduiken op vt4 , dan raad ik jullie allemaal aan om te kijken;
score 4 op 4

Geen opmerkingen: