zaterdag 24 januari 2009

repo: the genetic opera

jaar: 2008
genre: musical horror
regiseurr: Darren Lynn Bousman
cast: Alexa Vega, Paul Sorvino, Anthony Head, Sarah Brightman, Paris Hilton, Bill Moseley

in een niet al te verre toekomst breekt een ziekte uit die mensen hun organen aantast. het bedrijf geneco lanceert een betaalbare oplossing voor iedereen: gekloonde organen op afbetaling! maar wat gebeurt er als je je afbetaling niet haalt? dan komt de repo man om ze terug te vorderen! deze repo man houd thuis zijn dochter afgezonderd van de wrede buitenwereld, en is tevens in een duister geheim verwikkeld met rotti largo, oprichter en C.E.O. van geneco. tussen hen ontplooit zich al gauw een machtstrijd.

op zich is dit al een zeer orrigineel uitgangspunt voor een film, en zou zeker een hit geweest zijn als reguliere filmversie. maar ik vraag me alvast af of het wel een verstandige keuze was om er een opera van te maken. nu is repo geen musical; ik bedoel daadwerkelijk een opera; waar een musical standaard acteerwerk combineert met het occasionele zang en danswerk (denk maar aan grease, of tommy, of sweeny todd) kiest repo ervoor om nagenoeg elke zin om te zetten in een zangvers. nu is natuurlijk niet elke song even catchy, maar entertainent is het wel.
en dat ligt waarschijnlijk aan de inzet en passie van regiseur bousman.
want toen bousman voor het eerst voet zette hollywood liep hij al met het idee om de musical van Darren Smith en Terrance Zdunich om te zetten naar het witte doek. hij had een verhaal te koop waar hij vanaf wist te raken, en dat mits de nodige modificaties werd omgetoverd tot saw 2. bousman mocht meteen de regie voor zijn rekening nemen, en vroeg daarna aan broodheer lionsgate of hij van repo werk mocht maken. in plaats daarvan boden ze hem de regiseursstoel aan voor saw 3. en toen bousman later gevraagd werd om saw 4 te regiseren zei hij "natuurlijk, op voorwaarde dat ik dan repo mag doen." en zo geschiedde.
dat bousman vorm heeft gegeven aan de saw serie is alvast overduidelijk wanneer je naar repo kijkt, want zowel qua beeldvorming als belichting als algemene sfeer drukt bousman hier zijn stempel op het geheel. hij wist zelfs nog enkele oude sets van de saw films te herschilderen om de kosten laag te houden.
ook de cast is in topvorm. hier geen johnny depp die zichzelf staat te forceren, of een pierce brosnan die oude abba songs verkracht, maar acteurs die het in steracteur sterartiest best wel eens ver zouden kunnen schoppen. paul sorvino wist me zelfs te verrassen met zijn welluiddende stem, en zelfs enfent terrible paris hilton valt niet uit de toon (al is het na het zien van repo wel duidelijk dat ze geen enkel nummer van op haar cd zelf heeft gezongen).
zoals ik al zei: repo is een orriginele film, die misschien niet iedereen gaat aanspreken, maar voor de openminded genreliefhebber zeker wel iets zal doen.
van mij krijgt hij alvast de topscore.
score 4 op 4
en dan ga ik nu nog eens naar de ost luisteren;

Geen opmerkingen: