dinsdag 20 januari 2009

the incredible melting man

jaar: 1977
genre: sci-fi, horror, gore
regiseur: William Sachs
cast: Alex Rebar,Burr DeBenning, Myron Healey, Michael Alldredge

astronaut steve west (een echte amerikaanse naam) wordt de ruimte ingestuurd en doet daar per ongeluk een ongezonde dosis straling op. het zou de opzet kunnen zijn van een marvel comic, aangezien ook de fantastic four zo aan hun speciale krachten zijn gekomen, en ook de naam van de film zou kunnen doen vermoeden dat we te maken hebben met een zeemzoete superhelden film; maar niets is minder waar. astronaut steve kan niet plotsklaps vliegen of laserstralen afschieten. wat hij wel kan is langzaam smeltend rotten op een heel walgelijke manier. Rick Baker, die heden ten dage ook al make-up doet voor men in black, hellboy, the ring en x-men the last stand, was verantwoordelijk voor de make up effekten wist een bijzonder staaltje van vakmanschap te tonen. steve ziet er echt gelijdelijk aan steeds afstotelijker uit, en het enige wat zijn rottingsproces kan afremmen is het eten van levend vlees, bij voorkeur van een nietsvermoedende medemens; zoals bijvoorbeeld een fotomodel die een shoot staat te doen in een veldje. tijdens zijn moorddadige vlucht uit zelfbehoud wordt steve achterna gezeten door dokter ted nelson, de enige persoon die nog in zijn redding geloofd, en hem op de hielen zit door het spoor te volgen van radioactief slijm dat steeds verder van steve afdruipt.
natuurlijk is het niet de eerste keer dat een astronaut in een film lichtjes verandert uit de ruimte weder keert. zo mocht victor caroon in the creeping unknown
(1955) al eens in een inktvis veranderen. en ook johnny depp is aan een verandering onderhevig in the astronaut's wife (1999) zij het dan alleen maar aan de binnenkant want wie zou er depp nu willen laten smelten?
maar enfin, the incredible melting man is best een rauwe film voor zijn tijd, en het einde is op zijn minst bijzonder nihilistisch en zwartgallig te noemen. ik vertel het hier niet, maar als je het echt wil weten, kijk dan gerust naar de film. (of stuur me een prive berichtje)

score 3 op 4

Geen opmerkingen: