vrijdag 2 januari 2009

behind the mask: the rise of leslie vernon

jaar: 2006
genre: horror, comedy, fake documentaire, slasher
regiseur: Scott Glosserman
cast: Nathan Baesel, Angela Goethals, Robert Englund, Scott Wilson, Zelda Rubinstein

leslie vernon is een beginnende seriemoordenaar die graag even bekend wil worden als freddy krueger, michal meyers, en jason voorhees. om zijn legende goed op dreef te krijgen besluit hij beginnend journaliste taylor een documentaire te laten maken over zijn op punt staande eerste slachtpartij. haarfijn doet hij alles uit de doeken over de vele facetten van het moordenaarsschap. niet alleen de noodzakelijkheid van een goede conditietraining om iedereen al wandelend bij te kunnen houden terwijl de rest loopt, maar ook over de belangrijkheid van de juiste slachtofferkeuze. vooral de keuze van een geschikte survivorgirl is essentieel, omdat enkel zij de puurheid en harheid heeft om hem uiteindelijk te verslaan. taylor en haar crew worden steeds meer betrokken bij de misdaad die lesie gaat plegen , en morele vragen beginnen zich te stellen. kunnen ze hier mee doorgaan tot het bittere eind?

behind the mask is een schitterende film die helaas door een slechte distributiedeal tot nu toe weinig of geen bekendheid heeft. en dat is verdomd jammer, want de rol die acteur Nathan Baesel neerzet verdient een prijs. zolang hij zijn eigen is is hij charmant en aanstekelijk, en doet hij een beetje denken een een typetje van jim carey. maar zodra hij zijn masker opzet verandert zijn hele lichaamstaal en wordt hij minstens even dreigend als jason of michael.
de manier waarop extra aandacht wordt besteed aan de voorbereidingen die een moordenaar doet, en de ironie waarmee leslie vernon omgaat met de naieve crewleden zijn heel goed geschreven, en wanneer de moordpartij begint slaagt de stijl over van comedy naar pure traditionele slasher.
ook leuk is het opduiken van robert englund die in deze film de rol vertolk van psychiater halloran, die leslie vernon achtervolgt om een einde te maken aan zijn moordzucht, een beetje zoals de rol van Donald Pleasence in halloween. dit is tevens ook zeer naar de zin van leslie vernon omdat elke moordenaar zijn nemesis moet hebben. een beetje goed tegen al zijn kwaad.
behind the mask is een absolute aanrader voor alle mensen die dol zijn op slasher films, en zicht tevens afvragen waarom slachtoffers altijd zo dom zijn om zich boven te willen verschuilen in plaats van gewoon de deur uit te lopen.

score 4 op 4

Geen opmerkingen: