zondag 14 september 2008

blood surf

Image Hosted by ImageShack.us
jaar: 2000
genre: horror, creature
regiseur: James D.R. Hickox
cast: Dax Miller, Taryn Reif, Kate Fischer, Duncan Regehr, Joel West

enkele leeghoofdige surfers trekken samen met een gewetenloze tweederangs producer en zijn cameravrouw naar een afgelegen eiland om te surfen tussen de haaien in de hoop dat deze spectaculaire beelden geld gaan opbrengen. met een aan lager wal geraakte kapitein en zijn crew varen ze uit om te ontdekken dat er in het water iets veel gevaarlijkers schuilt dan een simpele haai. een voor een vallen ze ten prooi aan Krocodylus!

na het succes van films als Jaws, jaws 2 en jaws 3d doken de films betreffende aquatische tereuren uit de grond als paddestoelen. Tot op de dag van vandaag worden we nog steeds belaagd door alles wat kieuwen heeft, een staartvin of zich toch tenminste iet of wat vlotjes beweegt in het water, zij het pirhanas, octopussen, kraken, nog meer haaien, orka's, vliegende vissen , nog een paar haaien, kwallen, zeeslangen, en natuurlijk krokodillen.
De krokodil, een overblijfsel uit een ver ver verleden toen we nog vol met haar in de bomen slingerden heeft iets wat onze oerangsten aanspreekt. De krokodil heeft iets zo fundamenteel gevaarlijks over zich dat onze instincten klaarwakker worden zodra ze in ons blikveld komen. tal van films werden gemaakt over deze onbewerkte handtassen zoals bijvoorbeeld: killer crocodile, killer crocodile 2, lake placid, rogue, enzovoorts enzovoorts. oh en natuurlijk ook bloodsurf

oké, Bloodsurf a.k.a. Krocodylus zat in een dvd box samen met Spiders en Python. Bloodsurf was overduidelijk de beste van de 3. Dit wil al veel zeggen over de andere twee, nietwaar? Niet dat Bloodsurf een slechte film is, maar deze film kun je onmogelijk serieus nemen. De acteurs doen wel hun best, maar slagen er op geen enkel moment in om overtuigend over te komen. Ook die arme Krocodylus weet niet te overtuigen. Erger nog. Om deze film te maken hebben ze verschillende maquettes gemaakt van het vervaarlijke beestje, maar helaas hebben ze geregeld de schaal verkeerd ingeschat, waardoor Krocodylus dan weer eens groter lijkt, dan weer kleiner, maar altijd belachelijk. Zolang het geschubde monster in het water zit valt alles nog mee, maar eens aan land wordt het wel heel erg. tot twee maal toe krijgen we een plastic poot te zien die door een toneelknecht hardhandig in de modder wordt gestempeld teneinde een afdruk te maken. Met tranen van ontroering in mijn ogen moest ik terug denken aan de begindagen van de stop-motion films. zucht.
toch een lichtpuntje in deze film. de langverwachtte terugkeer van superster Duncan Regehr, die in de jaren 90 hogen ogen gooide met de serie Zorro! ik hoop dat het sarcasme jullie niet ontgaat, hehe. Regher speelt in deze film de rol van kapitein Dirks, een aan lager wal geraakte zuiplap. de rol stond hem op het lijf geschreven.
kapitein Dirks liefje Artemis moet voor het vrouwelijke element spelen in dit filmpje, dus laten ze haar voornamelijk bijzonder behaloos rondlopen, waarbij haar tepels zonder borsten dapper door het textiel van haar natte t-shirt priemen. Je zou er haast medelijden mee krijgen.
Toch blijf ik erbij dat Bloodsurf een aanvaardbare creature feature is, en bij deze roep ik Krocodylus uit tot krokodil van de maand.
score 2 op 4

Geen opmerkingen: