zondag 7 september 2008

biotherapy

Image Hosted by ImageShack.us

jaar: 1986
genre: asian, gore, sci-fi
regiseur: Akihiro Kashima
cast: een hoopje geelgekleurde medemensen die ik niet uiteen houd

ik heb Biotherapy gezien op dvd, in de originele japans gesproken versie, zonder enige ondertiteling. buiten wat ik opgepikt heb in Lost In Tokyo is mijn Japans van bijzonder slechte kwaliteit. de grootste fun bij het kijken naar deze film was dus vooral het zelf verzinnen van dialogen.
de film speelt zich af in en rond één of ander wetenschapelijk onderzoekscentrum. één van de decors is alvast een laboratorium waar diverse toestellen met ontelbare knipperende lichtjes tentoongesteld staan. Ook is er geen gebrek aan pruttelende distileerkolven, schuimende reageerbuisjes en flakkerende bunsenbranders.
Plots duikt er een creatuur op die duidelijk dezelfde kleermaker heeft als de elefant man. Een lange zwarte jas, een zak over het hoofd, daar dan weer een hoed op. voila, instant vermomming. voorts klinkt hij als een veroosterde versie van darth vader, en beschikt hij over zijn eigen special effect waardoor een mysterieuze blauwe gloed alles overspoeld wat 20 centimeter in zijn buurt staat.
is het :
a) Een alien van een ver melkwegstelsel dat experimenten komt uitvoeren op mensen?
b) zelf een slachtoffer van experimenten, mogelijk uitgevoerd in dit onderzoekscentrum?
c) Een filmcriticus die wraak komt nemen voor alle slechte japans horror films?
Het antwoord kom ik nooit te weten, aangezien ik dus het japans niet machtig ben.
Wat ik wel al gauw door heb is dat ons creatuur er wel erg bloederige moordtechnieken op na houdt. gedurende de film worden we ondermeer verwend met een oogverwijdering, een tsunami van bloed uit twee afgebroken reageerbuisjes die in een vrouw haar borstkas worden geramd, en een lawine van darmen uit nog een slachtoffer zijn buikholte. Hmmmm, jammie.
En dan is plots alles voorbij, zonder dat er nog een haan naar kraait; de eindscene, laat de vrouwelijke en mannelijke hoofdrolspelers op het strand wandelen, waarschijnlijk pratend over de mogelijkheid van een vervolg.
Biotherapy is dus best een onderhoudende film voor de liefhebbers van het extremere genre. Wie verknocht is aan de typische asian torture films zoals die in de gunea pig series zullen hier zeker hun ding in herkennen. voor de anderen: stay away!
score : 3 op 4

Geen opmerkingen: