donderdag 21 januari 2010

Daybreakers

Jaar : 2010
Genre: Horror, aktie, vampire
Regisseur: The Spierig Brothers
Cast: Ethan Hawke, Sam Neil, Michael Dorman, Willem Dafoe

Over een sloridge tien jaar is nagenoeg de hele wereldbevolking verandert in vampieren. Ze leven net als ons, maar dan 's nachts, en de laatste mensen leven in kampen waar ze gemolken worden als bloedkoeien. De vampier Edward Dalton (Ethan Hawke) is een hematoloog die wanhopig naar een bloedvervanger zoekt om de hongerige vampiers te voeden. Want vampieren die geen mensenbloed kunnen drinken muteren langzaamaan in vleermuisachtige monsters. Dan ontdekt Dalton iets wat een geneesmiddel zou kunnen zijn tegen het vampierenvirus.

Alle films van George Romero ten spijt is de wereld van de toekomst dus niet overspoeld door zombies maar door vampieren. Zombies, daar zijn de Spierig broertjes ook geen onbekenden mee, want in 2003 wisten ze me al te verrassen met de zombiefilm Undead, waarin de uitbraak van, en het geneesmiddel tegen een zombie epidemie te zoeken viel bij aliens. Undead blonk uit door zijn overdadige splatter, hysterische actiescene's en ongebruikelijke kleurenpaletten. Undead werd dan ook door velen uitgeroepen tot cultfavoriet, en ook door mij tot een van de betere zombieflicks aller tijden.
Nu komen de broertjes Spierig dus aandraven met een vampiremovie. Ik zat er al enige tijd naar uit te kijken, en misschien daardoor net, maar ik was toch een beetje teleurgesteld. Het is duidelijk dat ze een knieval voor de commercialiteit hebben gemaakt, en de helft van de ideeen de ze hadden voor hun film niet hadden uitgewerkt. Daarvoor had Daybreakers misschien een half uurtje langer moeten duren. Zo zie je van de wereld waarin de vampieren leven veel te weinig. Ook van de hongersnood die de vampieren teistert wordt weinig of niets getoond, en zo haal je natuurlijk al heel wat van het drama uit het verhaal. Ook de cast is maar zo zo te noemen. Ethan Hawke kan niet echt overtuigen als topgeleerde voor een enorm researchbedrijf. Het is een beetje zoals Mark wahlberg die voor schoolleraar moest spelen in The Happening.
Ook Sam Neil die in een van mijn favoriete films aller tijden (In The Mouth Of Madness)een aardige rol speelt weet niet te overtuigen. De boosaardigheid van zijn personage zou hij subtieler en genuanceerder moeten kunnen brengen en daar slaagt hij niet in.
En wat te denken van Willem Dafoe? Een eeuwigheid geleden speelde hij eens Jezus in The Last Temptation Of Christ. Meer recentelijk mocht hij Norman Osbourne/the Green Goblin vertolken in Spiderman, en vorig jaar nog kon iedereen zijn blote kont begluren in Antichrist. In daybreakers speelt hij zijn rolletje op automatische piloot en is zijn personage dus niet al te verschillend dan wat we van hem gewend zijn.
Toch is Daybreakers geen totale flop. De aktiescenes zijn redelijk goed, en de twist op het einde betreffende het geneesmiddel maakt veel goed.
Toch heb ik het gevoel dat de Spierigs hier een beetje de bal misslaan. Misschien kunnen ze voor hun volgende film het weerwolfgenre eens onder handen nemen en terug een goor slapstick festivalletje brengen zoals ik het graag zie.

Score 3 op 4

Geen opmerkingen: