zaterdag 9 januari 2010

Black Devil Doll

Jaar: 2009
Genre: blacksploitation, sexploitation, comedy
regisseur: Jonathan Lewis
cast: een hele hoop halfnaakte meiden, en een geile moordlustige zwarte pop.

De pop van Heather, een jonge blanke vrouw raakt bezeten door de geest van een militante zwarte activist uit de jaren zeventig. Ze beginnen een stomende seksuele relatie, maar de geest van de zwarte man heeft het niet zo begrepen op blanke grieten. Zelfs niet als ze halfnaakt een auto staan te wassen of twister spelen. Er rest hem dus geen andere optie dan ze te verkrachten en te vermoorden, of andersom.

Deze Black Devil Doll is in feite een rotslechte film die onderhand bezig is een serieuze cultreputatie op te bouwen. Het is jullie misschien opgevallen dat hij in mijn eindejaarslijstje is terechtgekomen tussen de beste films van 2009. Nou, als hij zo slecht is, hoe komt dat dan zo?
Welnu, ik vind dat films zelden hun beloften of verwachtingen waarmaken. Zo worden we als kijkers meer dan eens met een kluitje in het riet gestuurd door een handig gemonteerde trailer, of een clever ontworpen dvd hoesje. Een goed voorbeeld hiervan is bevoorbeeld de behoorlijk slechte horror/thriller The Breed (2006). Op het dvd hoesje zien we een in het nauw gedreven, schaars gekleede vrouw die belaagd wordt door bijzonder evil uitziende schuimbekkende honden met tanden waar Jaws jaloers op zou kunnen zijn. In de film in kwestie worden enkele tieners op een eilandje achtervolgd door honden die er zo stom en vrolijk uit zien dat je haast verwacht dat ze de zaklamp van een inbreker nog grijnzend in hun bek zouden houden om hem een beetje bij te lichten. De honden zien er zo'n goedzakken uit dat zelfs Lassie ze nog kneusjes durft te noemen. Van de beloofde creature horror komt dus niets in huis.
Black Devil Doll belooft krap anderhalf uurtje pure exploitation onzin, en dat is exact wat we krijgen ook. Hier wordt geen enkele poging gedaan om een diepgaand verhaal te schrijven. Alle eventuele politieke ideologieen uit de jaren zeventig worden hier vakkundig overboord gezet ten gunste van zo groot mogelijke siliconenimplantaten, en de beste manier om er een mes tussen te planten.
Een totaal gebrek aan verhaal en diepgang heeft natuurlijk ook zo zijn minpunten. Zo worden de autowas- en twistersene eindeloos lang uitgesponnen en de vrouwen langs alle kanten uitvoerig gefilmd, om toch maar aan een speelduur van amper 80 minuten te komen. Twee sexscenes gaan serieus de softcore toer op, en eender hoe begeerlijk de vrouw in kwestie dan ook is, de partner is en blijft een zwarte pop die heel wat anatomisch correcter is dan Chucky in Bride Of Chucky. De moorden zelf zijn dan weer een beetjeaan de flauwe kant. Liever had ik een beetje meer antifeministisch gemartel gezien, maar goed.
Toch is Black Devil Doll een aangenaam filmpje voor de niet al te intelectuele viezerikken onder ons, en kijk, dat ben ik nou.

score 3 op 4

Geen opmerkingen: