vrijdag 13 februari 2009

the mutilation man

jaar: 1998
genre: arthouse, gore, post-apocalypse
regiseur: Andrew Copp
cast: Terek Puckett, Kristy Bowersock, Jim Van Bebber, Jollie Scott

ivan is een getormenteerde man. hij trekt door een verwoest en verwilderd landschap dat het restant is van een of andere allesvernietigende oorlog. hij voorziet in zijn levensonderhoud door shows op te voeren voor kleine mensengemeenschappen, waarbij hij zichzelf verminkt en martelt. zo hoopt hij ook af te rekenen met enkele innerlijke demonen, jeugdtraumas opgelopen door de hand en penis van zijn vaak dronken vader.

the mutilation man is weer zo een van die kunstzinnige filmpjes die de ene onvoorwaardelijk zal liefhebben, en door de andere zal bestempeld worden als totaal onzinnig en bovendien zeer pretentieus. ikzelf houd de kerk een beetje in het midden en probeer de tekortkoming van arthouse in tegenstelling tot gewone cinema door de vingers te zien.
wat de onervaren kijker veelal zal storen bij deze film is dat alles nogal open staat voor interpretatie, en dat je zonder de comentaar van regiseur copp vaak met de mond vol tanden zal zitten kijken. mutilation man is zo een van die dialoogloze films met een soundtrack die voornamelijk lijkt te bestaan uit lange dronende klanken en tot op het waanzinnige uitgerokken en uitgesponnen kreten die vertraagd en geloopt worden. in geval van overstimulatie van het gehoororgaan is het misschien best om toch maar op de mute knop van de aftsandsbediening te drukken;
ook de scenes waarin ivan zichzelf te lijf gaat met roestige messen en haken zijn niet geschikt voor gevoelige kijkers. wanneer ivan in trance raakt hallucineert hij een baarmoederachtige omgeving waarin hij, bedekt en gevangen in een laag roze slijm belaagd wordt door een demonia gekleed in een latex en leder s&m outfit tot hij uiteindelijk verlossing vindt en wordt gered door een engel. hmmm
speciaal puntje van aandacht voor muziekliefhebbers. de man die ivans vader speelt (en hem slaat en in zijn reet verkracht) is niemand minder dan jim van bebber; regiseur van tal van videoclips van trash/horror band necrophagia.

mutilation man is dus een film die , zoals ik al zei, je mateloos zal irriteren, of intrigeren. om het zeker te weten moet je maar eens kijken. zolang je daarna niet bij mij komt jammeren.

score 3 op 4

Geen opmerkingen: