dinsdag 10 februari 2009

jack ketchum's the girl next door

jaar: 2007
genre: drama, torture
regiseur: Gregory Wilson
cast: Blythe Auffarth, Daniel Manche, Blanche Baker

zelden heeft een film mij zo geschokt en diep geraakt, als deze...

david is een jongen die opgroeit in de zeemzoete jaren vijftig in de verenigde staten. waar grote glimmende verchroomde autos rondrijden op grote witte dunlops, de jongens liters brylcreme in hun haar hebben, en het leven nog eenvoudig is, en onschuldig. of toch niet?
zijn beste vrienden zijn zijn buurjongens met hun coole moeder ruth, die hen in huis bier laat drinken en roken. wanneer ruth gedwongen wordt haar nichtjes meg en susan in haar huis op te nemen ontstaat er een hechte vriendschap tussen david en meg;
maar ruth ervaart meg als een bedreiging en al gauw begint ze het meisje te slaan en te vernederen, en alle kinderen die naar ruth opkijken doen rustig mee;
algauw slijt meg haar dagen vastgebonden in de kelder waar ze wordt geslagen , gesneden, verbrand, verkracht en verminkt.
david is de enige die haar probeert te helpen, maar ondervind algauw dat een kind maar weinig kan beginnen tegen de macht van een volwassene.

the girl next door is gebaseerd op het boek van jack ketchum, die dit dan weer heeft gebaseerd op een waargebeurd verhaal. en dat maakt alles des te pijnlijker om te bezien. de lijdensweg van meg is lang en afgrijselijk, en ik zat constant met een gevoel van walging en medelijden te kijken.

de onbekende regiseur zet hier een meesterwerk neer, geholpen door een uitstekende cast; Blythe Auffarth is aandoenlijk als het frisse tienermeisje dat langzaam wordt gedegradeerd tot martelobject, en Blanche Baker zet een ijzersterke prestatie neer als de sadistische duivels tante ruth.

deze film heeft geen happy end. er komt geen prins op het witte paard;

het is niet eenvoudig om deze film een score te geven, aangezien deze buiten alle categorien valt die ik normaal bespreek. maar hij heeft mij doen huiveren, walgen, en nagenoeg doen huilen... dus dat verdient een topscore

score 4 op 4

Geen opmerkingen: