donderdag 15 april 2010

Run Bitch Run!

Jaar: 2009
Genre: Horror, thriller, exploitation, rape & revenge
Regisseur: Joseph Guzman
Cast: Christina DeRosa, Cheryl Lyone, Peter Tahoe, Johnny Winscher, Ivet Corvea

Twee katholieke schoolmeisjes zijn al leurend met bijbels getuige van de moord op een hoertje door haar pooier en zijn trawanten. Ze belsuiten een beetje lol met hen te hebben alvorens ook hen te vermoorden. Zodoende worden de meisjes sexueel misbruikt en gemarteld. Een van hen overleefd het echter en zint op wraak, bloederige wraak.

Een tijdje terug wou Quentin Tarantino samen met Roberto Rodriguez het dode grindhouse genre nieuw leven inblazen, met wisselende sucessen. Zo was Tarantino zijn Death Proof gewoon een hoop slap gelul zoals we het van hem gewend zijn, zonder het flitsende scenario dat we van hem gewend zijn. Rodriguez zijn Planet Terrro was van het nattere soort, maar was, ondanks alle kraakjes en vlekjes in het scherm te overgeproduced voor een echte grindhouse film.

Run! Bitch Run! zou, als je niet naar de copyrightdatum op de dvd doos kijkt zo uit de jaren zeventig kunnen stammen. Zowel het camera werk als de belichting en de look van de personages. Alles schreeuwt Retro.
Deze film past ook perfekt in het rijtje tussen andere notoire rape & revenge films zoals The Last House on the Left en I Spit On Your Grave, of, in mindere mate Hitchhike To Hell.
Dat het Rape & revenge genre nog niet dood is blijkt uit herhaalde pogingen nog eens een goede shocker te maken.
Zo is underground filmmaker Ryan Nicholson nooit vies van een vrijscene dik tegen de zin van de vrouw, zoals bijvoorbeeld in zijn films Torched, Gutterballs en Hanger.
En de mensen die zelf geen films kunnen verzinnen remaken gewoon Last House On The Left. Zoals de film Chaos, of de gelijknamige Last House van 2009.
Toch duikt er af en toe eens en nieuwe film op die het grindhouse genre in leven houdt, zoals de scandinavische film Hora die weinig meer was dan een schaamteloze copy van I Spit On Your Grave, en die pornoster Isabel Vibe de kans gaf om eens in hare blote rond te lopen. Maar daar draait het exploitationgenre om, en dus hoor je mij niet klagen.
Run! Bitch Run! spant echter de kroon tussen al deze nieuwerwetse old school films, en krijgt bij mij dus een ereplaatsje.

Score 3,5 op 4

Geen opmerkingen: