vrijdag 16 april 2010

The Day Of The Triffids

Jaar: 2009
Genre: Sci-fi, horror, creature
Regisseur: ??
Cast: Dougray Scott, Joely Richardson, Eddie Izzard, Brian Cox, Vanessa Redgrave, Jason Priestley

De wereld staat zich te vergapen aan een zonnestrom die de hemel vult met mooie kleurtjes. Jammer genoeg wordt iedereen dat er naar gekeken heeft stekeblind. Van de chaos maken de triffids gebruik om te ontsnapen. Wat is een triffid? Een wandelende plant met een drie meter lange giftige zwiepangel die een mens in een slag kan vellen. Juist ja...
De mensen die niet verblind werden zien zich genoodzaakt te vechten voor hun leven, en moeten de keuze maken of ze de blinden willen helpen, of niet.

The Day Of The Triffids is de derde poging tot verfilming van de roman van John Wyndham die verscheen in 1951. Wyndham was een kind van zijn tijd, en zowel het ontstaan van de Triffids als de algehele verblinding schuift hij aldoende in de schoenen van de russen. In deze hedendaagse vertelling van zijn verhaal wordt al die paranoia overboord gegooid. De verblinding komt door een zonnestorm, en de triffids hebben we gewoon zelf gekweekt ter vervanging van petroleum.
Op zich vind ik dit geen probleem, zolang ze de hoofdzaak van de film maar niet vergeten, en dat is de morele kwestie wie er moet overleven. Een groot deel van Wyndham zijn boek handelt over de blinden. Wat moeten we met ze aanvangen? Met de industrie die op zijn gat ligt en alle voorraden die ooit wel eens uitgeput zullen raken zou het uit overlevingsdrang een slecht idee zijn om de nutteloze blinden te voeden. Maar de filantropischer ingestelde overlevenden zien dat anders. Enfin...je begrijpt wel waar Wyndham hiermee naartoe wil.
In het eerste anderhalf uur van de fim zou je nog haast gaan denken dat het een redelijk getrouwe verfilming gaat worden, maar dan gaat alles helaas de mist in, en centralizeerd het verhaal zich rond slechterik Torrence en zijn machtsgreep. De blinden worden compleet over het hoofd gezien, en alles verandert in een soort saaie zombiefilm met planten. Het klinkt een beetje stom om dit zo te zeggen, maar je snapt wel waar ik naartoe wil. Mensen die vluchten voor traag bewegende creaturen, zich in een huis verschansen, en dan moeten proberen om de dingen buiten te houden.
Persoonlijk, toen ik voor het eerst het boek van Wyndham las, herkende ik onmiddelijk alle ellementen die George Romero later zou gebruiken voor zijn "Of the dead" trilogie.
Voorts vind ik ook de triffids serieus tegenvallen. je zou toch denken dat ze met de huidige technieken een dreigender uitziende plant kunnen maken, maar niks hoor. Ik kan me herrineren dat er een Suske en Wiske stripverhaal was, waarin planten meededen die losjes op de triffids gebaseerd waren, en zelfs die zagen er enger uit.
Day Of The Triffids is dus een dikke tegenvaller, waarop hopelijk geen vervolg komt, zoals er later op de roman van Wyndham wel een vervolg kwam.
Ik zou iedereen het boek kunnen aanbevelen, maar niet de film.

score 1,5 op 4

Geen opmerkingen: