maandag 24 november 2008

shutter

jaar: 2008
genre: horror, asian, ghost story, mystery
regiseur: Masayuki Ochiai
cast: Joshua Jackson, Rachael Taylor, Megumi Okina

benjamin shaw is fotograaf van beroep en niet een van de minste. wanneer hij een fotoshoot in japan moet doen ontdekt hij samen met zijn kersverse echtgenote dat er spookachtige verschijning op al zijn fotos plakken.

shutter is dus een typische aziatische ghost story; je kent het wel, in plaats van het europese laken met ketting en boegeroep, krijg je hier wederom een bleek meisje met haar zwarte haar voor haar gezicht gekamd. net zoals je gewend bent van the ring , the grudge, the eye, en wat heb je dan nog allemaal. ook het verhaal onvouwt zich soortgelijk. ditmaal is het geen behekste videotape, oogvlies of slaapkamer, maar maakt de geest van een overleden meisje het sommige mensen heel moeilijk om nog serieuze vakantiekiekjes te nemen door telkens op te duiken op de achtergrond. niet dat ze zo een aandachtgeile teef is, maar er zit haar iets dwars en iedereen zal het geweten hebben. helaas zit er in shutter iets minder spanning dan in de andere films. wat shutter weet te redden is de regie van Masayuki Ochiai, die met zijn vorige film, infection, bij mij toch op enige bijval kon rekenen. natuurlijk vond ik infection, zoals alle aziatische, niet door hollywood geproducte films totaal onbegrijpelijk, en wist ik op het einde niet goed wat er nu juist aan de hand was. gelukkig is dit in shutter anders. ochiai weet met subtiel camerawerk een sfeer van onbehagen te scheppen, en je te laten meevoelen met de lichte paranoia van de vrouwelijke hoofdrolspeelster tenopzichte van de vrouwelijke collegas van haar man.
voor de rest is shutter helaas te weinig vernieuwend om lang bij te blijven. voor de liefhebbers van de aziaatische ghost storys is hij evenwel een aanrader. ikzelf heb voorlopig weer eens meer dan genoeg bleke vrouwen met voor hun gezicht gekamd haar gezien.
score 3 op 4

Geen opmerkingen: