dinsdag 4 november 2008

creepozoids

jaar: 1987
genre: post-apocalypse, sci-fi, horror, creature
regiseur: david decoteau
cast: Linnea Quigley, Ken Abraham, Michael Aranda, Richard L. Hawkins, Kim McKamy

het is al lang geweten dat wanneer een film succesvol scoort er tal van straight to video imitaties van verschijnen; alien triggerde een hele resem films over monsters in ruimteschepen, en films zoals mad max en damnation alley maakten de mensen bewust van de gevaren van een kernoorlog (en hoe cool het wel zou zijn om in de woestijn rond te lopen in een lederen broek)
bijde themas werden ook vaak gecombineerd met desastreuze gevolgen zoals "the terror within" 1 & 2 maar ook creepozoids


creepozoids speelt zich af in het mytische jaar 1998 waarin de wereld is vergaan in een nucleaire derde wereldoorlog. slechts enkele steden hebben zich weten te handhaven, en daarbuiten rest er enkel nog een woestenij waar bandieten en mutanten zwerven, voor zover ze niet weggespoeld worden door zure regen. een groepje deserteurs uit een of ander leger is onderweg naar de stad new los angeles, en moet onderweg schuilen in een verlaten gebouw waar ooit medische experimenten werden uitgevoerd; al gauw merken ze dat ze niet alleen zijn daar; maar ook nog gezelschap hebben van een "creepozoid"

ah creepozoid. een uber low budget film uit die eindeloze stroom straight to video releases uit de jaren 80. meestal was de artwork voor het hoesje van de video duurder dan het filmen zelf (vergeet niet dat die dingen indertijd nog geschilderd werden door kunstenaars, i.p.v. gauw gauw op een computer in elkaar geflanst)ik heb hier trouwens de vhs hoes voor mij liggen. move over aliens, here come the creepozoids bloklettert het trots.
hoe indrukwekkend de verhaallijn ook moge klinken met dat gedoe over nucleaire wereldoorlog, veel merk je er niet van. dit gedeelte van de storyline wordt ons in de eerste minuut of zo vlug uit de doeken gedaan middels enklele groene letters op het scherm, kwestie van het budget niet te overschrijden. vervolgens zien we de hoofdpersonages over een vervallen fabrieksterrein sluipen en door een deur naar binnen vluchten. voor de rest van de film zal alles zich dan ook binnen afspelen. in de leefruimte, een magazijntje, het hol van de creepozoid, en de gang die alles verbindt. vooral dan in die gang waar ze toch wel opvallend veel in rondrennen.
hoewel creepozoids zichzelf graag een sci-fi film mag noemen, veel merk je er niet van. ware het niet dat de personages al eens een schot lossen met een laserwapen, voor de rest is alles zo primitief dat je haast verwacht een reeds lang uitgestorven dodo te zien overvliegen. ook bijzonde futuristisch is dat de twee vrouwelijke leads geen beha dragen; very avant garde.
laten we het nu even hebben over de vrouwelijke lead: linnea quigly
quigly is zo een van die vrouwen die dol zijn op plastic monsters, goedkope special effects, en haar eigen naakte lijf. al te vaak werd ze gecast in rollen waar ze uit de kleren moest om vervolgens uit het leven te stappen. als je nog ergens een oude videotheek weet waar ze nog vhs hebben, zoek dan eens goed tussen de rekken en waarschijnlijk vind je wel iets waar ze in meespeelde; zoals curse of the living dead, savage streets, the return of the living dead, hollywood chainsaw hookers, night of the demons ,of the killer eye; allen hebben ze twee dingen gemeen. de borsten van quigly.
regiseur decoteu is ook geen onbekende in het straight to video wereldje en zal waarschijnlijk wel nog een tijdje meedraaien.
ondertussen valt het mij op dat ik wel al een behoorlijk stukje heb geschreven over een film waar nauwelijks iets in gebeurt.
want behalve het heen en weer lopen door gangen, en vluchten voor de creepozoid die steeds van achter een hoekje blijft opduiken, en de sexscene onder de douche gebeurt er helemaal niks; akkoord, de afschuwelijke cast wordt een voor een vergiftigd, krijgt gratis gele contactlenzen, zwelt op en kotst zwart slijm, maar daar blijft het dan ook bij. en dan na 72 minuten pure onzin is het afgelopen.
en ik wil het einde niet verklappen, maar de laatste minuten zijn de beste; kijk maar aandachtig naar het vhs hoesje; is dat een hybride creatuur, een mengeling van mens en creepozoid? inderdaad; alleen daarvoor al zou je moeten kijken.
score 2 op 4

Geen opmerkingen: