donderdag 20 november 2008

cannibal holocaust

jaar: 1980
genre: kanibalen, gore, movie-in-movie, exploitation
regieur: rugero deodato
cast: Robert Kerman, Francesca Ciardi, Perry Pirkanen, Luca Barbareschi, Salvatore Basile, Ricardo Fuentes, Carl Gabriel Yorke

wanneer professor monroe naar een verafgelegen jungle trekt om een verdwenen filmploeg terug te vinden, vind hij enkel hun overgebleven filmspoelen. op deze beelden ontdekt hij dat de filmploeg enkele stammen heeft gemanipuleerd om interessantere scene's te kunnen vastleggen. met als gevolg dat de stammen bloederig wraak genomen hebben.

over films kan je lang en breed discusieren; wat de ene goed vind, zal de anderen afbreken. zo onlangs nog met mijn review van saw v; maar goed..

als we het hebben over zombiefilms, dan zal de ene zeggen dat de night of the living dead trilogie van romero (later uitgebreid tot een quintologie met land of the dead en diary of the dead) tot de allerbeste zombiefilms aller tijden horen. anderen zullen de voorkeur geven aan zombie flesh eaters aka zombie 2 van lucio fulci;
maar als het over kanibalenfilms gaat, dan steekt bij iedereen cannibal holocaust er met kop en schouders bovenuit. natuurlijk is cannibal holocaust een pure exploitation film. zuiver en alleen gemaakt om te schokken en te verkopen; maar waar anderen jammerlijk falen en hun film laten verzanden in totale absurditeit weet deodato met zijn rauwe realisme de mensen gedurende de hele film bij de ballen te pakken, en vast te houden.
niet voor niets staat in de japanse verhuurtop van de videotheken jaar na jaar cannibal holocaust op 2. nummer een is trouwens E.T. rare jongens die jappen.

C.H. is dus een film in film. grotendeels opgenomen in documentaire stijl, met een handheld camera, scheve hoeken en dingen die soms buiten het beeld gebeuren. een trukje dat later ook werd toegepast in the blair witch project. iedereen vond die film zo geweldig vanwege zijn vernieuwing, maar dan vergeten ze toch even C.H.
de trend van de "real life recordings" wordt heden ten dage nog steeds voortgezet met films als cloverfield, quarantine, en diverse anderen.
aangezien deodato zich beroepe op "authentieke beelden" was het voor hem dus mogelijk om de gruwelijkste scenarios voor te schotelen. groepsverkrachtingen, genitale verminking, een abortus door middel van stok en koord, rituele straf voor overspel, slachting van dieren (take that michel vandenbossche van gaia) en de vrouw die over een paal geschoven werd tot de paal weer haar mond uitkomt.
toen deodato zijn film in roulatie bracht, zonder hem langs de keuringscommisie te gaan werd hij voor de premiere in beslag genomen, en deodato werd aangekleeg voor moord, vanwege de realistische manier waarop de hoofdrolspelers aan hun einde kwamen. deodato heeft zijn acteurs naar de rechtbank moeten laten komen om zijn onschuld te kunnen bewijzen. het is dus totaal ovebodig te zeggen dat deze film niet geschikt is voor jonge kijkers.
ondertussen is onze roger bezig aan een nieuwe kanibalenfilm, kortweg cannibals geheten; en ik vraag me alvast af of deze over 25 jaar een even legendarische cultstatus zal berijken.
cannibal holocaust krijgt van mij alvast de volle score
score 4 op 4

Geen opmerkingen: