zondag 4 oktober 2009

zombies: the beginning

jaar: 2007
genre: horror, gore, zombie, exploitation
regiseur: bruno mattei
cast: weerom slecht overgedubde acteurs

bruno mattei is een regiseur met iets meer dan vijftig films op zijn palmares. tevens gaat hij waarschijnlijk de geschiedenis in als regiseur met de meeste aliassen. als je ergens Michael Cardoso, Norman Dawn, Vincent Dawn, David Graham, David Hunter, Bob Hunter, Frank Klox, Pierre Le Blanc, Jimmy B. Matheus, Jimmy Matheus, B. Mattei, J.B. Matthews, Jordan B. Matthews, J. Metheus, Martin Miller, Erik Montgomery, Herik Montgomery, Stefan Oblowsky, Gilbert Roussel, George Smith op William Snyder ziet staan, dan is het gegarandeerd mattei.
ook een manier waarop hij herinnert zal worden is als de meest plagierende regiseur. in mijn bespreking van island of the living dead zei ik het al. mattei vergreep zich in het verleden al aan films als terminator, predator, robocop en rambo. alles waar een beetje een succesformule in zat werd door mattei schaamteloos gecopieerd;
zo ook deze zombies: the beginning.
sharon is de enige die het zombie avontuur uit island of the living dead heeft overleefd. wanneer ze op volle zee gered wordt gelooft niemand haar en wordt ze gestraft voor het opblazen van haar schip. wanneer wetenschappers naar het eiland trekken en verdwijnen wordt sharon gestuurd met een troep gevaarlijke commandos.
het klinkt allemaal een beetje als aliens zul je zeggen, en inderdaad. zombies: the beginning volgt strikt het scenario van aliens. scene voor scene wordt de film van james cameron dunnetjes over gedaan. zelfs hele flarden dialogen worden nagepraat, en veelal dezelfde camerahoeken worden gebruikt. zelfs de acteurs doen hard hun best om de intonatie en de mimiek van hun voorgangers na te doen. het is een grote schande. voor de spanning moet je dus alleszins niet naar deze film kijken. wie aliens gezien heeft, die weet al lang wat er gaat gebeuren. grappig is wel hoe mattei zich in tal van bochten moet wringen om sommige stukken na te laten spelen zonder aliens maar met zombies. het is allemaal volstrekt belachelijk, en mensen die fan zijn van de alien franchise vinden hier echt niets aan.
zelfs mensen zoals ik die zombie enthousiasten zijn zullen het allemaal moeilijk te slikken vinden. toch blijft het een bijzondere ervaring om deze film eens te bekijken met een enorm deja vu gevoel erbovenop. als het niet voor de horror is, dan toch voor de humor.
ikzelf ben bijzonder benieuwd wanneer mattei zich gaat wagen aan een harry potter remake. met zombies. alleszins krijgt deze film van mij toch nog een 2
score 2 op 4

Geen opmerkingen: