zaterdag 31 oktober 2009

saw 6

jaar: 2009
genre: horror, thriller, gore
regiseur: Kevin Greutert
cast: bijna alle personen uit de vorige Saw films, in een of andere flashback.

tagline: The Game Comes Full Circle

Hoffman is de nieuwe Jigsaw en moet zijn identiteit zien te beschermen. Ondertussen moet hij nog één van John Kramer, de oorspronkelijke Jigsaw, zijn duivelse plannen uitvoeren. Voor al diegenen die Niet kunnen volgen zijn er nog genoeg flashbacks naar de vorige vijf Saw films.

Ik zat al een tijdje uit te kijken naar de nieuwste Saw. Het is tenslotte al de zesde en het begint een beetje te worden zoals kijken naar Home and Away, of The Bold And The Beautyfull. het wordt alsmaar stommer, en toch blijf je kijken.
Jigsaw is dus dood, dat was hij al op het einde van deel drie, maar dat betekent niet dat de scenarioschrijvers van plan zijn om een goed personage te laten sterven. zodoende laten ze hem vrijwel de helft van de film opdraven in allerlei flashbacks , die dienen als ondersteuning voor het toch magere hoofdverhaal. Enkele mensen worden weer in allerlei duivelse marteltuigen gepropt en moeten alles op het spel zetten om hun leven te redden. het punt is: dit hebben we al een paar keer gezien. Vijf keer eerder om precies te zijn. Namelijk in de vorige vijf Saws. Goed, sommige valstrikken zijn wel wreed te noemen, maar...so what? Ik heb het al meer dan eens gezegd over al die martelfilms. Martelen alleen maar om te martelen, dat begint na een tijdje saai te worden. Natuurlijk heeft Jigsaw motieven. Jigsaw heeft ALTIJD motieven. Iedereen die hij ooit eens heeft leren kennen en die het leven niet waardeerde moet er aan geloven. Maarre... wanneer raakt Jigsaw zijn uitgebreide kennissenkring eens uitgeput? Kunnen we binnenkort in Saw 25 zien hoe de eigenaar van de dierenzaak waar Jigsaw zijn hamster kocht in stukken wordt gescheurd omdat de hamster stierf na twee dagen? Wordt het de bloemist waar hij bloemen kocht voor zijn vrouw? Of de handelaar in oud ijzer waar hij de toebehoren voor zijn valstrikken kocht?
Wordt het de toch wel hele strenge filmkriticus die systematisch al zijn exploten afkraak? Ik zie mezelf al zitten.
"Good morning Sven Of The Dead, i want to play a game. For years you have mocked my works to gain popularity..."
Al met al was Saw 6 een teleurstelling op alle vlakken. ik had enigszins gehoopt dat ze zich na de toch wel ernstige kritieken op deel 4 en 5 enigszins hadden herpakt, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Met pijn in het hart zie ik deze franchise hetzelfde pad afdwalen zoals de hellraiser franchise die onlangs met Hellraiser 8: Hellworld helemaal het spoor bijster lijkt te zijn.
alleszins is de grootste kwaliteit van de Saw films de ultieme loaded gun. Op het einde van elke Saw krijgen we het Ta-daaa moment wanneer de verschrikking zich ontvouwt en duidelijk wordt hoe alles in elkaar zit. Maar of je echt wil weten waar deze nutteloze oefeningen in herhaling toe leiden...?
En wat ik daarnet zei over Saw 25? Wel, die zit er waarschijnlijk over een paar jaar aante komen, aangezien de productie voor Saw 7 al gestart is en de release is aangekondigd voor oktober 2010.
Het ergste is: die Saw 25, daar ga ik nog naar kijken ook. Ta-daaaaaa

score 2,5 op 4

Geen opmerkingen: