zaterdag 7 maart 2009

haute tension

jaar: 2003
genre: horror, gore, slasher
regiseur: alexandre aja
cast: Cécile De France, Maïwenn Le Besco, Philippe Nahon


marie en alex zijn twee schoolvriendinnen, die zich samen terugtrekken in het afgelegen huisje van alex haar ouders voor een weekend keihard studeren. wanneer marie boven met haar eigen pruim ligt te spelen daagt er plots een killer op die de ouders van alex op bloederige wijze van kant maakt, en haar vervolgens kidnapt in zijn vuil camionetje. het is aan marie om haar te redden.

ik ben al een tijdje bezig met het bekijken van de zogeheten franse new wave of horror; zo heb je bijvoorbeeld franse pareltjes zoals baby blood, frontieres, a l'interieur en dans ma peau. of we daar echter haute tension bij kunnen rekenen is twijfelachtig.
haute tension kampt om te beginnen al met een heel groot probleem, namelijk het scenario. terwijl je naar de film zelf kijkt lijkt alles prima in orde, maar wanneer de ontknoping volgt, dan ontdek je plots de ene plothole na de andere, in die mate dat het je ganse kijkervaring serieus verstoort. het is dus duidelijk dat aja als schrijver beter het werk aan meer bekwame mensen kan overlaten.
qua regie hebben we echter niets te klagen. aja is een begaafd regiseur, en wist met haute tension dusdanig in de kijker te lopen dat wes craven hem de remake van the hills have eyes toevertrouwde. aja's cariere werd hierdoor gelanceerd en zodoende bracht hij onlangs mirrors uit met kiefer sutherland, en werkt hij nu aan de remake van de klassieker piranha, om lekker mee te lopen met de 3d hype.
jammer dus van het gebrekkige scenario, anders had deze film een veel hogere score van mij kunnen krijgen, maar voor de bloederige shock momenten alleen al krijgt hij van mij een gezonde 3 op 4
score 3 op 4

Geen opmerkingen: