zaterdag 29 mei 2010

Heartless

Jaar: 2010
Genre: Drama, horror
Regisseur: Philip Ridley
Cast: Jim Sturgess, Timothy Spall, Clémence Poésy, Noel Clarke, Joseph Mawle

Jamie is een jongen met een grote hartvormige moedervlek in zijn gezicht. Hierdoor is hij hopeloos teruggetrokken en geremd, durft hij geen meisjes aanspreken, en woont zodoende nog steeds bij zijn moeder. Wanneer hij in Londen op een bende demonen stuit die de buurt terroriseren wordt zijn moeder vermoord. Op zoek naar wraak komt jamie terecht bij iemand die misschien wel eens de Duivel zou kunnen zijn. Jamie maakt een deal om zo van zijn moedervlek verlost te raken, en achter het meisje van zijn dromen te kunnen gaan. Maar de prijs is hoger dan hij had verwacht.

Heartless is een film die het meer moet hebben van zijn drama dan van zijn horror. Het centraal thema hier is niet zozeer de met molotov cocktails gooiende demonenbende, noch het hele gedoe met Beelzebub, maar eerder sociale isoltie, en de algehele verloedering van de maatschappij. Dit is wel eens een leuke afwisseling, vergeleken met horrors die het enkel maar moeten hebben van bloederigheid, met een of ander vaag plot over een terug tot leven gekomen moordenaar die wraak wil.
Zodoende zal Heartless ook mensen aanspreken die normalerwijs met een wijde boog rond het rekje met horrors in de videotheek lopen. Niet dat er geen bloed in voorkomt hoor. Wees gerust.
Met een iets langere speelduur dan gewoonlijk verveelt Heartless geen seconde, en Jim Sturgess speelt zijn rol zo voortreffelijk dat het niet al te moeilijk is om met hem mee te leven. Tenslotte zal iedereen in zijn leven wel ooit eens gewenst hebben dat hij iets of iemand zou kunnen verkrijgen, ongeacht de prijs. En zoals ze in de Hel zeggen:
We zijn open voor zaken, en de zaakjes lopen goed.
Heartless krijgt helaas niet de volle score van mij, omdat het einde een klein beetje te wensen over liet. Niet dat het zo slecht is, maar het kwam niet zo heel onverwacht als ik had gewild, en zodoende kreeg ik wat de indruk dat ze zich er een beetje te gemakkelijk vanaf maakten. Jammer maar helaas. In ieder geval krijgt Heartless alvast een plaatsje in mijn jaarafrekening, al zal het van de concurrentie afhangen hoe hoog hij gaat eindigen.

Score 3,5 op 4

Geen opmerkingen: