maandag 24 mei 2010

La Horde

Jaar: 2010
Genre: Horror, Gore, Zombie, Crimi
Regisseur: Yannick Dahan, Benjamin Rocher
Cast: Een hoop Fransen die heel veel 'merde' en 'putain' zeggen.

Een hoopje flikken besluiten het recht in eigen handen te nemen wanneer een van hun collega's vermoord wordt door een paar gangsters. Ze sluipen midden in de nacht de boeven hun schuilplaats binnen om ze allemaal koud te maken. Maar niets verloopt volgens plan, en dan breekt er bovendien nog eens een zombieplaag uit ook. Goed en slecht moeten de handen ineen slaan om samen te overleven.

In Frankrijk weten ze gerust hoe je een goede horrorfilm maakt. Dat is onder genreliefhebbers geweten. Kijk maar naar A l'Interieur, Martyrs, Baby Blood, en Irreversible. Ook mindere titels zoals Frontieres, Haute Tension en Mutants zijn op zich heel goede shockers.
Mutants was, zoals ik eerder al eens besprak een variant op het zombiegenre dat alle klassieker ellementen van het zombiegenre wist te combineren. La Horde is daarintegen een volbloed zombiefilm. De doden komen weer volop tot leven en willen dringend bloed. Het zijn echter geen traagbewegende Romerozombies, maar snelle killers zoals in Zack Snyder's Dawn Of The dead. Dus het tempo van de aktiescene's ligt behoorlijk hoog, met enkele spannende handgevechten tot gevolg. Ook kan La Horde er prat op gaan een paar van de grootste zombiescene's te hebben in de zombiefilm geschiedenis. Het oogt bovendien heel mooi en het hapt allemaal gemakkelijk weg.
Natuurlijk heeft La Horde ook enkele minpuntjes. Zo is er een serieus gebrek aan dreiging. In Romero's oude klassiekers heb je steeds het gevoel dat de zombies elk moment kunnen opduiken. Zelfs wanneer alle deuren gebaricadeerd zijn weet je dat er elk moment een ondode kan opduiken. Doch niet in La Horde. Ook de achtervolgingen in smalle gangen vallen een beetje tegen. De sfeer zit niet helemaal juist, wat een beetje jammer is, maar dat is dan ook het enige minpuntje wat ik wist te vinden.
Natuurlijk zullen er genoeg mensen zijn die heel wat meer te jammeren hebben over deze film. Zo zal het gebrek aan orriginaliteit voor sommigen wel eens een struikelblok kunnen zijn, of het flinterdunne verhaaltje, of het feit dat de zombieplaag geen enkele verklaring krijgt. De zombies zijn er gewoon opeens en daarmee uit. Over het veelvuldige Franse gevloek moet je ook niet beginnen klagen hoor. Er wordt wel behoorlijk wat merde en putain gezegd, maar tel maar eens het aantal keer er shit of fuck gezegd wordt in een Amerikaanse film. Juist ja.
De ene ervaart dit als een serieus probleem, de andere zet zich erover en schrijft een positieve bespreking. Zo ook ik.
La Horde is een uitstekend filmpje voor iedere zombiefan of fan van Franse gewelddadige cinema. Merde!

Score: 3,5 op 4 putain!

Geen opmerkingen: