vrijdag 7 mei 2010

Header

Jaar: 2006
Genre: Crimi, Thriller, Horror.
Regisseur: Archibald Flancranstin
Cast: Jake Suffian, Elliot V. Kotek, Dick Mullaney

Tagline: What's a header?

Stewart heeft het niet makkelijk. Als agent van het B.A.T.F. (Bureau for Alcohol, Tobacco and Firearms) geraakt hij maar niet aan de promotie die hij verdient, en wordt hij vaak op stake-outs gezet in het midden van de wildernis. Bovendien heeft hij geld nodig, want zijn vrouw heeft een mysterieuze ziekte en haar medicijnen kosten handen vol geld. Het kan niet anders of hij wordt corrupt en knijpt oogjes dicht wanneer de locale moonshine en drughandelaars hun ding doen, in ruil voor een zakcentje. Maar zijn geweten knaagt aan hem, en om dat wat te sussen bijt hij zich vast in een reeks bizarre moorden waarbij vrouwen om het leven worden gebracht door middel van een Header. En wat is nu juist een Header? Hehehe...

Header is de eerste en tot nu toe enigste film van regisseur Archibald Blabla, en gebaseerd op de novelle, en stripverhaal van de hand van Edward Lee. Edward Lee heeft er in zijn carriere al zo'n veertig romans in het horrorgenre uitgeperst, en wordt vaak in één adem genoemd met nog zo een vies schrijvertje namelijk Jack Ketchum, van wie ik al eens de op zijn boek gebaseerde film The Girl Next Door besprak. Zowel Lee als Ketchum behoren tot de lichting ouder wordende splatterpunk schrijvers die vaak over-the-top gruwelijkheden, vaak van seksuele aard, in hun boeken op komische wijze weten te verwerken tot een geheel dat werkt. De over-the-top gruwelijkheid hier is namelijk de beruchte Header.
Regisseur Blabla die ook het editen en de produtie deed heeft een aardig filmpje afgeleverd, met het ongetwijfeld zeer beperkte budget dat hij tot zijn beschikking had. Al de first-time acteurs leveren voor het b-film genre puike prestaties, en vooral dan Dick Mullaney die hillarisch is als tandloze, beenloze, zelfgestookte drank zuipende hillbilly. De meest ontroerende scene in deze film draait trouwens rond hem, wanneer hij door zijn kleinzoon geholpen wordt om op zijn oude dag nog eens een Header te kunnen plegen.
Een Header, zegt u? Een oude traditie in het zuiden van de V.S. Een Header is een wraakmiddel. Het enige rechtvaardige wat je nog kan doen als revanche, nadat alle andere opties uitgeput zijn. Zoals de bijbel het zegt: een oog voor een oog, een Header voor een Header.
Iemand beledigt jouw dochter en jij vermoord zijn hond. Dan steekt hij jouw banden plat, en jij steekt zijn stal in brand. Dan wordt jouw vrouw verkracht en dan vermoordt hij jouw zoon. En dan komen de Headers....
Maar euh..Sven Of The Dead...wat is nu juist een Header?
Zoektochtjes op Google leveren geen uitsluitsel. Er zal vrees ik niets anders opzitten dan naar de film te kijken als je het wilt weten.

Score 3,5 op 4

Ps, voor de mensen die het echt echt willen weten, die kunnen het me vragen via een privé bericht.

Geen opmerkingen: