vrijdag 4 juni 2010

Law Abiding Citizen

Jaar: 2010
Genre: actie, thriller
Regisseur: F. Gary Gray
Cast: Jamie Foxx, Gerard Butler, Bruce McGill, Leslie Bibb

Clyde Shelton moet hulpeloos toezien hoe zijn vrouw en dochter vermoord en verkracht worden. Gelukkige worden de daders snel gevat. Maar een gewetenloze openbare aanklager maakt een deal met een van de daders om de andere zeker veroordeeld te krijgen. Dit zeer tegen de zin van Clyde, die zo de ergste van de twee vrijuit ziet gaan. Tien jaar lang zint hij op wraak en slaat dan zijn slag, hierbij niets of niemand ontziend. Maar het probleem met wraak is vaak dat je niet de voldoening krijgt die je wel zou willen. De vreugde die je voelt weegt veelal niet op tegen het leed dat je werd aangedaan, en de vraag is dus: wanneer is genoeg genoeg?
Hoeveel levens kan je nemen voor de twee die je werden ontnomen?

De wraak film is al zo oud als de wraak zelve, en vaak leveren ze schitterende aktiefilms op. Denk maar aan alle films met Schwarzenegger, Stallone, Seagall en Van Damme. Die hebben samen een goede duizen films gemaakt waarin iemand moest boeten voor het onrecht dat hen werd aangedaan. En dat het genre nooit out of style zal gaan werd bewezen door Kevin Bacon toen die onlangs de hoofdrol speelde in Death Sentence. Onveranderlijk staan we ook allemaal aan de kant van de wraakzuchtige protagonist. We denken altijd: ja, dat zou ik ook doen in zijn geval. Helaas zijn we geen Schwarzeneggers, Stallones Of Van Dammes dus zouden onze wraakacties heel wat minder spectaculair zijn. Wij, de gewone huisvaders of -moeders zouden slechts presteren zoals Kevin Bacon, en zodoende niet zo succesvol zijn als we wel zouden willen.
En hoe brengt Gerard Butler het er dan vanaf in Law Abiding Citizen? Butler kan gerust zijn spieren laten rollen als hij zou willen, dat bewees hij al in Zack Snyder's 300. Hier in deze film gooit hij het echter over een andere boeg, en speelt hij het deels heel brutaal en deels psychologisch, met een weloverwogen en goed doordacht plan. Zijn personage Clyde Sheldon is immers een soort uitvinder, en zo worden we op een paar heel leuke vondsten getrakteerd. Butler zet Bovendien een leuk personage neer dat sterkt contrasteert met de bijvoorbeeld sullige bountyhunter die achter zijn ex Jennifer Aniston aangaat.
Ook Jamie Fox speelt een voortreffelijke rol als de onsympathieke openbare aanklager. waarschijnlijk omdat ik Fox zelf behoorlijk onsympathiek vind, maar dat zal wel aan mij liggen.
Voor de rest ontploft het allemaal heel leuk, en zijn er genoeg spannende plotwendingen om ons een uur en drie kwart bezig te houden. Gelukkig is regisseur
F. Gary Gray geen onbekende in het genre, dank zij films als A Man Apart, The Italian Job, The Negotiator en Set It Off.
Law Abiding Citizen is een aan te raden film voor fans van een stevige thrillende actie.

Score : 3,5 op 4

Geen opmerkingen: