vrijdag 26 december 2008

the spider's web

jaar: 2007
genre: horror, spiders
regiseur: terry winsor
cast: Sohrab Ardeshir, Cian Barry, Emma Catherwood,Lance Henriksen

als mijn vrouw en ik naar de videotheek gaan kiezen we elks een film om te bekijken. voor een keer wil ik het eens niet hebben over de door mij gekozen film, maar over die van haar.
mijn vrouw koos namelijk voor in the spider's web. nu is het zo dat ze een redelijk grote afkeer heeft voor spinnen, dus elke film met een bovengemiddeld aantal spinnen is voor haar goed voor een anderhalf uurtje lekker walgen en huiveren.

natuurlijk had ik al enkele gegronde redenen om in the spider's web niet te zien.

ten eerste: het artwork van het hoesje is wondermooi; zo mooi zelfs dat het wordt doorgetrokken naar de achterkant van het dvd doosje; zelfs daar waar je normaal de screenshots zou verwachten van de meest huiveringwekkende scene's uit de film. conclusie: in deze film zal geen enkele noemenswaardige scene zitten.

ten tweede : op het hoesje staat enkel de naam van lance henriksen vermeld.henriksen is een genre acteur met 149 films op zijn palmares, die na zijn rolletjes in piranah 2 the spawning, en alien 2 (en de daaruitvoortvloeiende reprises van zijn rol)al lang over zijn hoogtepunt heen is. henriksen draaide in 2008 al meer dan 10 straight to video pulp films, en heeft reeds getekend voor alvast 3 films in 2009 waaronder screamers 2 het vervolg op de in 1995 verschenen straight to video sci-fi horror film screamers met peter weller, die toen ook al aardig op zijn retour was na zijn succes als robocop.
conclusie: in deze film doet geen enkele gedenkwaardige acteur mee, en is bovendien op een haastje gedraaid, teneinde lance niet te lang bezig te houden.

ten derde: deze film werd uitgebracht door R.H.I. entertainment, een productiebedrijf verantwoordelijk voor onder meer gulliver's reizen met ted danson als gulliver, en dinotopia. films en series die teren op flauwe, zeg maar cheesy verhaaltjes, en een mengeling van plastic animatronics en uber low budget C.G.I. effektjes, die mikken op een jonger, luchthartig publiek.
conclusie: spinnen en special effects zullen vooral bestaan uit plastic en C.G.I. en zullen op geen enkel moment schokken.

wat gebeurt er voor de rest in dit filmische niemendalletje? enkele mensen trekken door een indiase jungle, alwaar een van hen gebeten wordt door een spin. ze zoeken hulp in een nabijgelegen mythisch dorpje waar dokter lecorpus (henriksen) reasearch doet naar spinnen die door de plaatselijke bevolking aanbeden worden. een goede 85 minuten worden we dus getrakteerd op dwaaltochtjes en valpartijen door gangen en tunnels van de spinnentempel, en wel zo dat je steeds moet denken aan die meorabele 2 minuten in indiana jones and the temple of doom waar willie zich een weg moet banen tussen allerlij vieze beestjes in een te nauwe gang, maar dan wel heruitgevoerd door het amateurtoneelgroepje van nonkel jose van achter de hoek, gesponsord door de carnavalswinkel van nonkel freddy van aan den overkant. de plastic spinnen slingeren aan hun draadjes dat het een lieve lust is, en de spinnenwebben die overal aan de muren hangen doen mij nog het meeste denken aan de pakken wattes die onder de kerstboom liggen om sneeuw te immiteren.
wanneer enkele personages de digitale camera vinden van een van hun vermiste vrienden, en ze de opnames zien van haar dood, exact hetzelfde gefilmd en gemonteerd als de scene die wij als kijker thuis te zien kregen, gefilmd vanuit drie verschillende hoeken met close-ups en al, maar dan opgeleukt met een "baterij" icoontje en een "datum" icoontje in de andere hoek, wist ik het zeker: een nieuw dieptepunt in de cinematografie werd berijkt.
zelfs mijn vrouw vond er niets aan, afgezien dan van enkele shots van echte spinnen, maar dan kan je evengoed kijken naar een heruitzending van allemaal bestjes, of een paar keer zappen tussen diverse natuurzenders. het bespaart je alvast een tochtje naar de videotheek.
score 0 op 4

Geen opmerkingen: