maandag 29 december 2008

shadow dead riot

jaar: 2006
genre: horror, martial arts, zombie
regiseur: derek wan
cast: Tony Todd, Carla Greene, Nina Hodoruk, Michael Quinlan, Tatianna Butler, erin brown

shadow (tony todd) is een killer die gelooft dat hij door het drinken van bloed onsterfelijk gaat worden. wanneer zijn executie in de plaatselijke gevangenis gruwelijk misloopt en enkele gevangenen en cipiers omkomen tijdens rellen, worden alle lijken zonder verdere plichtplegingen begraven op de binnenplaats. 20 jaar later is de gevangenis veranderd in een vrouwenverbeteringsgesticht. wanneer nieuwe gevange Solitaire (carla green)die zonder het te weten de dochter is van shadow, haar intrede doet komen de doden terug tot leven.

shadow dead riot is het beste bewijs dat je ooit best wel een horror icoon kan geweest zijn maar dat je later alleen nog maar stupide rolletjes kan krijgen; kijk maar naar tony todd. in tom savini's uitstekende kleuren remake van romero's night of the living dead kreeg hij de rol van ben, de zwarte man die het moet opnemen tegen een leger vooroordelen en ondode vleeseters. later mocht hij de rol vertolken in clive barker's candyman. maar toen begon het mis te lopen met todd. plots dook hij op in murder she wrote, star trek deep space nine, beverly hills 90210, xena, en hercules. niemand had nog een goede rol over voor hem. af en toe mag hij nog eens een minuscuul bijrolletje spelen in grotere films zoals final destination 1 en 2, en zijn stem lenen voor final destination 3, maar daar blijft het dan ook bij.
noodgedwongen moet todd zich dan ook venederen tot rolletjes in low budget b films en eindigt hij vaak met een belachelijke rasta pruik op zijn kop zoals in deze shadow dead riot.
in shadow dead riot staat de gevangenis centraal, en aangezien het een gevangenis is voor vrouwen krijg je veel douchescenes met vrouwen die een beetje liefde en tederheid nodig hebben in hun leven. een van hen is bijvoorbeeld pro bodybuildster tatiana butler, of erin brown, die onder haar pseudoniem misty mundae in tal van softcore lesbo films de hoofdrol mocht spelen; enkele titles? wat dacht je van an erotic werewolf in london? Bikini Girls on Dinosaur Planet ? Lust for Dracula? The Lord of the G-Strings: The Femaleship of the String ?Play-Mate of the Apes ? je merkt het al. low budget parodietjes op bekendere films met als enige rede enkele vrouwen naakt over de grond te laten rollebollen.
en dan is er nog de aktie. regiseur kevin wan (geen familie van saw james wan) komt vooral aan de kost als regiseur van martial arts films van laag alooi en dat is er aan te zien.
meng dit alles met nog een paar low budget zombies, en je hebt de perfekte film voor een avondje hersenloos plezier.
toch vrees ik dat veel mensen shadow dead riot niet zullen zien, en dat wie hem wel ziet hem gauw gaat vergeten.
ondertussen is hij al twee jaar oud, en zijn de hoofdrolspelers al te zien geweest in tal van andere low budgets. zo speelde erin brown in het uitstekende "the rage" (waarover ik het later wel nog eens zal hebben) en gaat tony todd rolletjes vertolken in black friday met kane hodder en tiffany shepis, en escape of the living dead met kane hodder en gunnar hansen waarover later ongetwijfeld meer.

score 3 op 4

Geen opmerkingen: