zaterdag 13 december 2008

eden lake

jaar: 2008
genre: survival, horror
regiseur: james watkins
cast: Kelly Reilly, Michael Fassbender, Tara Ellis, Jack O'Connell

jenny en steve zijn een jong koppeltje die een gezellig weekendje willen kamperen aan een meertje. wanneer een plaatselijk groepje pubertjes de stemming komt verpest met hun luidruchtige muziek laat steve dit niet zomaar over zich gaan en confronteert hen. dit leidt tot rampzalige gevolgen. het groepje kinderen steelt hun auto en jaagt hen dieper de bossen in. wanneer steve gevangen genomen en gemarteld wordt, moet jenny wanhopig proberen de situatie te redden.

eden lake is een goede film, alvast veel beter dan funny games u.s. en dat ligt grotendeels aan regiseur/schrijver watkins. met de beperkte middellen die hij ter beschikking had (een stuk bos) heeft hij een spannende horror weten maken. iedereen weet dat als je geen budget hebt voor grote ontploffingen, je je toevlucht moet zoeken tot blote borsten of een goed verhaal om een film te doen verkopen , en het verhaal is er. natuulijk kan je niet veel plotwendingen steken in een film die draait om een achtervolging in de bossen, maar toch steekt alles goed ineen, met de nodige schrikmomenten op gepaste tijden. het is dus ook geen verrassing dat watkins aangetrokken is om het scenario te schrijven voor the descent 2 dat geregiseerd wordt door jon harris, tevens de editeur van eden lake.
bovendien slaagt watkins er nog in van een klein beetje maatschappij kritiek in zijn verhaal te smokkelen, namelijk de gebrekkige opvoeding van de hedendaagse jeugd en de problematiek van de hangjongeren waar iedereen zich zorgen om maakt. vraag maar aan eender welk oud vrouwtje dat krampachtig haar handtas tegen haar verrimpeld lijfje drukt telkens ze een groepje tieners moet voorbij schuifelen.
toch is deze preekles niet overheersend en worden we getrakteerd op een stevige portie terreur en bloedvergieten. en dat de jongeren in deze film nog ZO jong zijn maakt alles natuurlijk nog een pak erger.
voor mijn part één van de betere rauwe films dit jaar
score 4 op 4

Geen opmerkingen: