zondag 28 februari 2010

(Rec) 2

Jaar: 2009
Genre: horror, Zombie, viral outbreak.
Regisseur: Jaume Balagueró
Cast: Manuela Velasco, en de rest kan ik niet uiteen houden.

In (Rec)1 werden we getrakteerd op een virale zombieuitbraak in een flatgebouw. Zodoende werden alle bewoners en aanwezigen opgesloten, alsook een brandweerteam en nieuwsploeg. Het verhaal werd verteld vanuit het oogpunt van de cameraman van dienst, en haakte mooi in op de "first person" of "found footage" hype die even in zwang was. (Rec) 1 wist zelfs beter te presteren dan bevoorbeeld Diary Of The Dead van George Romero, en werd zodoende naar aloude traditie in 2008 hermaakt voor de Amerikaanse kijkers die nauwelijks subtiles kunnen lezen, als Quarantine, met in de hoofdrol Jennifer Carpenter die minstens even hard kon gillen als haar Spaanstalige voorgangster. Het enige verschil tussen (Rec) en Quarantine was het einde. De ene hield er een vaag religieuze uitleg aan over, terwijl de andere het hield op biologische oorlogsvoering.
(Rec) 2 gaat verder waar nummer 1 ophield en borduurt dus voort op het orriginele einde met vreemd door demonen bezeten meisje.
Een SWAT team wordt naar binnen gestuurd met als opdracht de oorzaak en een eventueel geneesmiddel zoeken voor het geval het virus toch de buitenwereld zou weten berijken. Dit onder aanvoering van iemand van een of ander vaag misterie, die duidelijk meer weet dan hij laat blijken.
Wat volgt is een 80 minuten durende aaneenschakeling van spannende achtervolgingen op en af trappen, en beklemmende besluipingen in donkere kamers wat uiteindelijk leidt tot een vage verklaring en een open einde zodat een (Rec) 3 niet uitgesloten kan worden. Het is allemaal niet zo nieuw meer als (Rec) indertijd was, maar het blijft allemaal behoorlijk filmwerk, en waarschijnlijk zal ook de Amerikaanse remake er wel aan komen.

Score 3,5 op 4

Geen opmerkingen: