maandag 15 februari 2010

House Of The Devil

Jaar: 2009
Genre: Horror, Thriller
Regisseur: Ti West
Cast: Jocelin Donahue, Tom Noonan, Mary Woronov, AJ Bowen, Dee Wallace

De studente Samantha heeft dringend geld nodig. Ze besluit een goed betaald babysitterbaantje aan te nemen, maar zoals in vrijwel alle horrorfilms is de babysitter nooit safe. Buiten begint langzaamaan de maan te verduisteren, en boze machten verzamelen hun krachten in het huis.

Vorige keer besprak ik Cabin Fever 2 van Ti West, en zijn gave om een horrorfilm retro te laten lijken. Zo ook bij deze House Of The Devil. House Of lijkt helemaal te zijn weggelopen uit de jaren 80. Al van bij de openingcredits die in lelijke gele letters over het scherm rollen krijgen mensen van mijn leeftijd weer die nostalgische gevoelens die bovenkomen. Alleen nog maar bij de aanblik van het meterslange telefoonsnoer van de keukentelefoon kreeg ik een krop in de keel. En wanneer Samantha haar walkman opzette begon ik bijna te huilen van ontroering.
Zoontje: "Papa, wat is dat ding?"
Ikke: "Een walkman."
Zoontje: "Walk..man?"
Ikke: "Dat is om muziek te beluisteren."
Zoontje: "Ah een ipod."
Ikke: "Ja..euh...maar dan met cassettes."
Zoontje: "Cassettes?"
Ikke: "Je weet wel, zoals bij een videorecorder, maar dan kleiner."
Zoontje: "Vi...de..o?"
Ja ja dergelijke gesprekken zijn tegenwoordig schering en inslag wanneer kinderen geconfronteerd worden met de voorwerpen uit het stenen tijdperk toen wij nog jong waren.
Maar goed, terug naar de film.
House Of...bouwt heel langzaam op, en steunt vooral op sfeerzetting en in de lucht hangende onheil. Een paar piano akkoorden accentueren de rustige momenten, en aanzwengelende vioolpartijen leiden de dreiging in, en dan Ta-daaaa schrikmomenten. Meestal nergens om. Net zoals films vroeger zonder budget het meestal moesten stellen met een paar goedkope schrikmomentjes.
Dat Ti West een liefhebber is van oude klassiekers is ook op te merken aan zijn cast. Afgezien van nieuwkomer (nou ja)Jocelin Donahue zitten we vooral met oude bekenden (Nou ja) zoals Tom Noonan, Mary Woronov en Dee Wallace.
Noonan is bij genreliefhebbers vooral bekend van zijn rol als Francis Dollarhyde/The Dragon in de film Manhunter van Michael Mann. Dit was de eerste keer dat het boek Red Dragon van Thomas Harris werd verfilmd, en op vele punten verkies ik deze versie boven de remake van Brett Ratner met Edward Norton en anthony Hopkins. De rol van Hannibal Lecter werd in deze oude versie gespeeld door Brian Cox. Noonan zou later ook meespelen in de al even cultige film Robocop 2 als booswicht Cain.
Mary Woronov mocht al eens met een bolide mensen van de baan rijden in Death Race 2000 en een zombieapocalyps overleven in Night Of The Commet,of anders wel in een winkelcentrum vluchten voor securibots in Chopping Mall wat lang niet zo prestigieus was als haar rolletjes in diverse Andy Warhole kunstprojectjes, zoals the 24 Hour Movie.
Dee Wallace kennen we vooral van haar rolletje in Wes Cravens The Hills Have Eyes uit 1977, en later Critters uit 1986.
Ook acteur AJ Bowen is geen onbekende dankzij zij rol in de uitstekende low budget film The Signal. Nog steeds een van mijn favos van de afgelopen jaren.
Zoals ik dus al zei: House Of The Devil is een film voor de nostalgisten onder ons, die graag nog eens een throwbackfilm willen zien. Helaas is deze film tussen de hedendaagse lichting horrors eerder een lichtgewicht, met niet genoeg 'natte effektjes'. Al krijgen we natuurlijk wel de obligate ooguitstekingen en messen in buikholtes. Ook een mooi afgeknald hoofd wist me te bekoren. Daarom krijgt deze film nog een heel behoorlijke score.

Score: 3,5 op 4

Geen opmerkingen: