maandag 27 juli 2009

choke

jaar: 2008
genre: comedy, drama
regiseur: Clark Gregg
cast: Kelly Macdonald, Anjelica Huston, Sam Rockwell

victor mancini is een hopeloze loser die aan de kost komt als acteur in een dorpje waar het leven in colonial amerika uitgebeeld wordt. victor zorgt voor zijn zwaar demente moeder die in een rusthuis verblijft. natuurlijk kost dit handen vol geld, en om te zorgen dat het hem nooit aan geld ontbreekt heeft victor een ingenieus plan ontwikkeld. hij laat omstaanders hem van de verstikkingsdood redden, omdat, wie eenmaal je leven red, zich altijd voor jou verantwoordelijk zal voelen, en hem zullen helpen als hij in gldnood zit. bovendien wordt victor zijnleven er alleen maar gecompliceerder op door zijn aanhoudende seksverslaving.

choke is een uitstekende film voor wie eens graag een beetje dieper nadenkt over het leven en beschikt over een gezond zwart gevoel voor humor. vergeet platvloersheden die je zou kunnen verwachten in borat en bruno. deze film is weldoordacht en perfekt gedoseerd; en dat is niet verwonderlijk, aangezien hij gebaseerd is op het gelijknamige boek van chuck palahniuk, de anarchistische cultschrijver die ons ook al fight club bracht. choke is nog maar het tweede boek van chucky dat verfilmd werd, en dat vind ik nu eeuwig zonde aangezien alles wat hij schrijft zeer de moeite waard is. allen dat niet alles zich zo gemakkelijk leent voor een bewerking.
choke echter is een prima adaptatie naar het scherm, en anjelica huston is heerlijk als de rebelse moeder die zo dement is dat ze haar zoon steeds maar weer verwart met haar advocaten.
choke is dan ook een aanrader voor iedereen.

score 4 op 4

Geen opmerkingen: