donderdag 16 juli 2009

the blob

jaar: 1988
genre: horror, gore, comedy, creature
regiseur: Chuck Russell
cast: Kevin Dillon, Shawnee Smith, Donovan Leitch, Jeffrey DeMunn

paul en meg zijn twee tieners op een avondje uit wanneer ze een zwerver omver rijden. de zwerver heeft iets aan zijn hand kleven wat hem lijkt te verteren.
samen met de rebelse nietsnut brian flagg brengen ze hem naar het ziekenhuis. het ding aan de hand van de zwerver blijkt een levengevaarlijk organisme uit een meteoor te zijn. en al gauw is gans de stad in levensgevaar.

the blob is echt zo een van die klassiekers waar ik altijd al dol op ben geweest. het had een tienerfilm kunnen zijn over de rebel met het hart van goud die de liefde wint van het populairste meisje op school en zo de captain van het football team het nakijken geeft. maar dan met een enorme slijmmassa die alles op een enorm ranzige manier verteerd.
nu, the blob is een remake van de gelijknamige film uit 1958 met steve mcqueen, en deze film was zo campy en debiel als je zou verwachten; zo moet je maar eens luisteren naar de openingstune van de oude versie op youtube.
de remake overtreft dus het orrigineel op alle punten en is behoorlijk walgelijk.
de scene waarin the blob zich vanaf het plafond op zijn slachtoffer laat neervallen waarna deze wanhopig graait en klauwt om vrij te komen en ondertussen opgelost wordt door the blob's zuurtegraad is iets wat me altijd was bijgebleven;

deze film werd geregiseerd door Chuck Russell die er een bijzonder gevarieerde carriere op zitten heeft. met films als nightmare on elmstreet 3, the blob, the mask en the scorpion king kun je stellen dat hij er in slaagt om steeds enkele behoorlijk foute films tot successen om te toveren;

in deze film zullen de horror fans ook shawnee smith herkennen, die al een 5 tal saws meedraait als assitente amanda. smith begon ooit haar carriere als achtergrond weesmeisje in de film/musical annie uit 1982. daarna had ze nog wat kleine rolletje tot ze in the blob meespeelde, om daarna weer te verdwijnen in de onderwereld van acteus met één zinnetje in een film, of naamloos achtergrondpersonage. tot ze mocht aandraven is saw 1, waarna ze nu toch jaarlijks mag rekenen op een rolletje.

the blob is zo een van die klassiekers die je niet over het hoofd mag zien als je dol bent op 80's trash, en ook voor al wie nog eens een lekkere creature feature wil zien, en de hedendaagse digitale monsters spuugzat is.

score 4 op 4

Geen opmerkingen: