dinsdag 30 maart 2010

The Road

Jaar: 2009
Genre: Sci-fi, drama, post-apocalypse.
Regisseur: John Hillcoat
Cast: Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Charlize Theron, Robert Duvall, Guy Pearce

Viggo Mortensen is een gelukkige huisvader, tot de wereld vergaat. Alle planten en dieren sterven uit, en de overlevende mensen hebben niets anders meer te eten dan elkaar. Samen met zijn zoon besluit hij naar het zuiden te trekken in de hoop daar nog vruchtbare grond te vinden. Maar de weg is bezaaid met gevaren.

Post-apocalyptische films zijn een beetje uit de mode geraakt, de laatste jaren. Vroeger met de spanningen tussen atoomkrachtige grootmachten waren mensen makkelijker schrik aan te jagen. In al die jaren dat de post-apocalypse films nog big buisiness waren is de wereld vergaan door van alles en nog wat. Van atoomontploffing tot een allesverslindend reuzenkippenhart, de wereld moest en zou er aan. Wat nog reste was een wereld vol Australiers die rondraceten in eigenaardige bolides en die belaagd werden door op seks belustte Creepozoids.
In The Road wordt niet verteld hoe de wereld verging, en dat hoeft ook niet. Wat belangrijk is, is hoe mensen verder proberen te gaan. Vergeet Mel Gibson, Tina Turner en de zanger van Rose tattoo die vechten om een beetje petroleum. In The Road is voedsel het grootste probleem, gevolgd door het bezitten van serieuze schoenen.
The Road schetst ons een asgrauwe tot inktzwarte blik op de toekomst, zonder enig lichtpuntje. Nihilisten zullen juichen bij het aanschouwen van deze prenten, wijzen op de gruwelijkheden en zeggen: "Jaa zo zal het ongetwijfeld echt zijn."
The Road is een goede, bij vlagen aangrijpende film, die niet geschikt is voor een ontspannen zonnige zondagmiddag.

Score 4 op 4

Geen opmerkingen: