zaterdag 9 mei 2009

my bloody valentine 3-d

jaar: 2009
genre: horror, gore
regiseur: Patrick Lussier
cast: Jensen Ackles, Jaime King, Kerr Smith, Betsy Rue

de meeste mensen kijken naar horrorfilms om eens goed ge-entertained te worden. voor diepgaande filosofieen moet je vaak in andere genres gaan zoeken. zo zul je in my bloody valentine geen antwoord krijgen op vragen als "wie zijn we?" of "waar komen we vandaan?" of "wat is de zin van het leven?" de enige vraag die je misschien beantwoord zult krijgen is "op hoeveel verschillende manier kan je een pikhouweel door iemnd's hoofd rammen?" existencialisme ten top dus.

my bloody valentine is de remake van de gelijknamige film uit 1981. een slasher film die in die tijd nogal forsig uit de toon viel door het feit dat er weinig of geen geile op seks beluste tieners in voorkwamen, hetgeen onmiddelijk afbreuk deed aan het genre, en aan het aloude amerikaanse taboe "don't have sex or you'll die"
my bloody valentine 1981 deed het dus ook niet zo goed in de cinematjes en raakte uiteindelijk verzonken in de vergeetput van de cinematografie. tot enkele radeloze scenarioschrijvers uit hollywood een uitgangspunt zochten voor een bloederige film die men in 3-d zou kunnen uitvoeren om gevolg te geven aan de 3-d hype die rondgaat in tinseltown. uiteindelijk kochten ze de rechten op MBV en zo geschiedde.

my bloody valentine 3d volgt in grote lijnen het verhaal van zijn voorganger. een mijnwerker genaamd harry warden raakt beklemd in een instorting en vermoord zijn medemijnwerkers om het zichzelf wat comfortabeler te maken tussen de stenen. eenmaal uitgegraven kan harry het moorden niet laten en verhoogt op zijn eentje het stervenspercentage in het ziekenhuis waar hij ligt om vervolgens terug te keren naar de mijn om daar nog enkele fuivende tieners een kopje kleiner te maken. maar de politie is hem op het spoor, en na een schietpartij stort de mijn wederom in verdwijnt harry.
tot zover de eerste tien minuten van de film. hierna springen we tien jaar verder in het verhaal en volgen we vier overlevenden van de eerste reeks moorden. een van hen is sherrif geworden, een van hen is zijn echtgenote, een van hen is na jaren terug gekomen om de echtgenote af te pakken, en een van hen is naar eigen zeggen geen hoertje alhoewel ze in een lang uitgesponnen scene helemaal naakt rondloopt na 20 dollar te hebben gekregen voor een nummertje. ook duikt plots weer een moordenaar op, gekleed in mijnwerkersoutfit, zwaaiend met een heel scherp houweel. is harry warden terug? of is er iets anders aan de hand?

wat het eerste opvalt tijdens het bekijken van MBV zijn de ongebruikelijke camera hoeken, en hoe alle aktie zich schijnbaar naar het scherm toe lijkt te bewegen. het komt allemaal redelijk onnozel over en waarschijnlijk is dat de vloek van elke 3-d film. 3-d is een gimmick dat goed werkt in de cinema maar eenmaal thuis voor je tv is de fun er algauw af. en zelf val ik nog liever dood dan dat ik in een cinema zaaltje moet gaan zitten met een rood/groen getint brilletje op mijn smikkel om anderhalf uur later met barstende koppijn naar buiten te wankelen; als kind werd ik ook altijd al zo duizelig van het kijken door mijn vieuwmaster naar dia's van de smurfen.
maar als we een beetje rond het 3-d gegeven heenkijken houden we toch nog een behoorlijk slasherfilm over. spannend en bloederig, en druipend van de clichés. het personage van de mijnwerker is angstaanjagend gnoeg en lijkt op een kruising van een bidsprinkhaan en darth vader en zijn raspende ademhaling deed me wat nostalgisch terugdenken aan de scene's in friday the 13th waarin het leek of jason een astmalijder was.
al met al is MBV entertainende horrorpulp, die misschien toch best in 3-d bekeken kan worden, maar ook op dvd zijn mannetje kan staan.

score 3 op 4

Geen opmerkingen: