donderdag 21 mei 2009

book of blood

jaar: 2008
genre: horror, thriller, gore
regiseur: John Harrison
cast: Jonas Armstrong, Sophie Ward, Paul Blair

mary florescu is professor in paranormale toestanden. vaak doet ze onderzoek naar spookhuizen en dergelijke, om er dan later winstgevende boeken over te schrijven. wanneer ze simon leert kennen merkt ze dat hij een begaafd medium is; samen bezoeken ze een huisje waar een meisje op geweldadige wijze om het leven kwam door een geest. algauw merken ze dat de geesten wel heel blij zijn om simon te zien. of is er meer aan de hand?

book of blood is gebaseerd op twee korte verhalen van clive barker, de britse schrijver die ons reeds liet genieten van films als hellraiser, candyman, nightbreed en the midnight meat train. barker is zowat een manusje van alles; hij schrijft verhalen, doet de screenplay en regiseert al eens zelf een film met wisselend succes. voor book of blood schreef hij enkel de kortverhalen "on jerusalem street" en " book of blood" helaas heb ik deze niet gelezen dus kan ik moelijk vergelijken hoe de vertaling naar het scherm zich heeft ontwikkeld. wat ik wel weet is dat boeken of verhalen van barker veelal een gothische sfeer hebben, een duistere romantiek zoals het werk van h.p. lovecraft, en zijn boeken in tegenstelling tot die van bijvoorbeeld stephen king veelal draaien om het occulte.
war barker en king wel gemeen hebben is dat hun grotere romans veelal onverfilmbaar blijken en slechts zelden een geheel en compleet natuurgetrouwe film afgeleverd wordt; zo werden van king zowel IT als THE STAND gruwelijk gekortwiekt, en van barker CABAl , dit dan nog wel door barker zelf.
kortverhalen vallen vaak veel eenvoudiger te verfilmen, omdat ze de regiseur en crew een kort maar duidelijk idee geven om mee te werken in plaats van ellenlange lijsten met personages met hun eigen problemen en plotwendingen. vaak zijn de kortste verhalen de meest geslaagde films; zo werd van king nagenoeg zijn hele verhalenbundel "de satanskinderen" verfilmd en zijn barkers grootste succes nog steeds de kortverhalen "the hellbound heart" (hellraiser) en "the forbidden" (candyman)
om nu even terug te komen op book of blood. deze film is niet zo bloederig als je wel zou verwachten van de titel, al heeft hij wel zijn jakkes momenten, en dan vooral in het eerste, en laatste stukken van de prent. book of blood moet het vooral hebben van zijn sfeerzetting die je eerder doet denken aan japanse ghost storys zonder te vervallen in typische cliche's. voorts draait barker er zijn hand niet voor om om wsat sluimerende erotiek in zijn verhalen te schuiven en ook dit schemert goed door in de film en in de interactie van de personages.
book of blood is dus een matig spannende spookfilm geworden waar de gemiddelde horrorfan wel eens voor mag gaan neerzitten, maar die bij de meesten geen blijvende indruk achter zal laten.

score 3 op 4

Geen opmerkingen: