zondag 20 juni 2010

Jaws: The Sharksploitation Edit

Jaar: 1975 (edit van 2009)
Genre: Horror, thriller (exploitation na edit)
Regisseur: Steven Spielberg (Edit door The Man Behind The Mask)
Cast: Nog steeds dezelfden van de Orriginel Jaws, plus een paar van de daaropvolgende Jawsen

Een grote witte haai teistert een badplaatsje. Een politieagaent, een bioloog en een visser nemen het op tegen het monster.

Jaws wordt sinds jaar en dag bejubelt als zijnde een van de meest intense thrillers ooit. Toch, als je een beetje eerlijk bent, dan moet je toegeven dat er bitter weinig in gebeurt, en de bodycount is bedroevend laag. (Iets wat ze in de volgende Jawsen zoveel mogelijk goed probeerden te maken) Toch was Jaws een serieuze hit, en algauw werden de cinemas en videotheken overspoeld door honderden afgeleide aquatische tereuren. Een van mijn favorieten films die probeerde incasseren op het voordurende succes van Jaws is bijvoorbeeld Killer Crocodile. En laten we vooral alle piranha's, orka's, inktvissn, kwallen en pijlstaartroggen niet vergeten die sindsdien menig zwemmer mochten belagen. Zelfs heden ten dage zijn ze nog lang niet uitgezwommen in de diepe blauwe zee, met films zoals Mega Shark Versus Giant Octopus of Killer Whale Versus Crocodile.
Toch, en ik blijf er bij, vind ik Jaws zelf maar een tamme film.
Klaarblijkelijk was ik niet de enige, want videopiraat The Man Behind The Mask maakt een speciale edit van Jaws, door alle saaie stukken ervantussen te knippen, en er stukken uit alle andere Jawsen tussen te plakken. ook wist hij door enig creatief gebruik van zijn videorecorder en enkele programmas op National Geographic een geheel ander einde ineen te knutselen. Bovendien werd nagenoeg de hele soundtrack vervangen, ondermeer door songs van The Beach Boys, en een eigenzinnige Housebeat remix van de Jaws Themesong.
Voeg daar nog een hoop krakjes en vlekjes in het beeld aan toe, en Jaws is omgetoverd tot een typische grindhouse exploitation film.
Ik heb persoonlijk van deze film meer genoeten dan van het orrigineel, en ik zou hierbij graag iedereen aansporen om deze film op het internet op te sporen, aangezien hij niet via het reguliere circuit te verkrijgen is.
Jaws: The Sharksploitation Edit is dikke fun voor de alternatievere cinemaliefhebber. Kijken dus.

Score: 4 op 4

Ps: Naar aloude grindhouse traditie worden films vertoond in double feature. Geen film past hier beter bij dan The War Of The Stars, ook van The Man Behind The Mask, maar hierover later meer.

Geen opmerkingen: