woensdag 30 december 2009

Xtro

Jaar: 1983
Genre: sci-fi, horror
Regiseur:Harry Bromley Davenport
Cast: Philip Sayer, Bernice Stegers, Danny Brainin, Maryam d'Abo

Een ontvoering zoals in de x-files, een lelijk monster, een vrouw die bevalt van een volwassen man, een dwerg verkleed als clown, een zwarte panter, een g.i. joe van twee meter die een oude vrouw vermoordt, een vrouw die eieren legt in een badkuip, en Maryam d'Abo uit The Living Daylights die naakt gaat.
Hoe combineer je dit alles? Geen idee, maar het is de makers van Xtro gelukt;
Xtro is zo een van die vergeten cultklasiekers die heden ten dage compleet over het hoofd gezien wordt ten tijde van remakes. Waarschijnlijk omdat de titel nu eenmaal met een x begint.

Tony heeft het bijzonder moeilijk met de verdwijning van zijn vader. Hij houdt vol dat hij ontvoerd werd door aliens. Zijn moeder houdt het er op dat hij hen gewoon in de steek heeft gelaten. Wanneer pa echter terug komt na drie jaar beginnen er allerlei vreemde zaken te gebeuren.

Xtro is zo vreemd dat je je haast gaat afvragen hoe ze het allemaal verzonnen hebben. Het lijkt bij vlagen soms een oefening in vrije associatie. Kind-dwerg-clown-panter enzovoort. Door al die vreemde en walgelijke toestanden belandde Xtro zelfs kortstondig op de lijst van de verbannen video nastys. Dit hield de regiseur alleszins niet tegen om in 1990 een vervolg te maken, Xtro 2, dat helemaal niets gemeen had met de storyline van Xtro 1, omdat hij wel de rechten had op de titel, maar niet op het scenario. Regiseur Davenport slaagde er zelfs in om in 1995 nogmaals genoeg budget bijeen te schrapen voor een derde Xtro film.

Maar van al deze films over Alien parodierende xenomorfische buitenaardsen blijft de allereerste Xtro mijn favoriet.

score: 4 op 4

ps, Daarnet vermeldde ik nog de aanwezigheid van een zwarte panter in deze film. Deze was normaal gezien niet in het scenario geschreven, maar omdat de producers plots gratis eentje konden lenen van een in dezelfde studio gedraaide film konden ze deze kans niet laten liggen. Ik kan het ze niet kwalijk nemen.

Geen opmerkingen: