vrijdag 12 juni 2009

terminator salvation

jaar: 2009
genre: actie, sci-fi
regiseur: McG
cast: Christian Bale, Sam Worthington, Moon Bloodgood, Helena Bonham Carter, Anton Yelchin

marcus wright is een ter dood veroordeelde die in extremis zijn lichaam aan de wetenschap schenkt. na zijn executie wordt hij op onverklaarbare wijze wakker in een wereld die verwoest werd door skynet, en waar de rebellen onder leiding van john connor de robots proberen te verslaan.

ik kan mij moeilijk inbeelden dat er mensen zijn die niet bekend zijn met de terminator reeks. tenzij ze natuurlijk de laatste 20 jaar in een atoomschuilkelder in het diepste binneste van een berg hebben geleefd. maar goed. al sinds het orrigineel uit 84 wordt ons een wereld geschetst waarin de mensheid met uitsterven wordt bedreigd door het iconische skynet; een plaag die de mensheid over zichzelf heeft afgeroepen. in de toekomst is john connor skynet's meest geduchte tegenstander, dus stuur skynet een killer robot terug in de tijd om de moeder van connor te vermoorden, en zo het verloop van de geschiedenis te veranderen. john connor stuurt echter een beschermer voor zijn moeder terug in de tijd, die paradoxaal genoeg connors vader wordt; hetgene onderstreept dat je het verleden niet kan veranderen en alles moet gaan zoals het gepland staat;
het amerikaanse librarie of congress vond deze film zo inspirerend dat hij zelfs in een kluis wordt bewaard voor het nageslacht; (mits enige gelobby van da governator misschien?)
op terminator verschenen reeds twee vervolgfilms, en een t.v. serie die al twee seizoenen draait.
in al deze films wordt een jonge john connor afgebeeld die dus later de beruchte , iconische rebellenleider zal worden. ik vroeg me altijd al af wie er geschikt zou zijn om deze rol op zich te nemen; en blijkt dat het christian bale is geworden.

goed, nu is bale inderdaad een zeer sterk acteur die mij steeds weet te verbluffen in zijn meer serieuzere films; kijk bevoorbeeld naar zijn prestaties in the machinist (overweldigende transformatie) of in the prestige of zelfs harsh times; ook zijn vertolking van patrick bateman is exact zoals schrijver brett easton ellis het bedoeld had; maar helaas gaan bale zijn talenten een beetje verloren in actiefilms. in the dark knight vond ik hem ronduit slecht, en in terminator salvation is het niet anders; bale zegt dat hij alleen ingaat op rollen die hij naakt op een leeg podium zou kunnen spelen en toch nog het publiek mee kan boeien. ik denk dat bale dan een heel opvallend geslachtsdeel zal moeten hebben om ook maar iemand te kunnen boeien tijdens de acoustic version van terminator salvation , want zo wel het verhaal als het personage van john connor zijn zo plat als een dubbeltje;

gespeend van enige diepgang is terminator salvation een flitsende actiefilm geworden die door toedoen van videoclip regiseur McG soms wat te druk wordt. de montage gaat soms wel heel snel en een camera hoek wordt zelden lang aangehouden; allemaal leuk op het grote scherm, maar wat blijft hiervan over eenmaal thuis op de buis?

ook het gegeven van de post apocalyptische wereld waar overlevenden zich als ratten schuilhouden in de verruineerde steden waar ze onophoudelijk opgejaagd worden door proto terminators wordt niet goed genoeg uitgewerkt naar mijn eigen bescheiden mening, laat staan de massale lord of the rings achtige veldslagen tussen mens en machine waar we allemaal op zitten hopen. veelal zijn er zelden meer dan vier personen tegelijk op het scherm.

en toch, en toch heb ik van terminator salvation zitten genieten. omdat zelfs een kluns van een McG en een op automatische piloot spelende bale een film met glimmende robotjes niet kunnen verprutsen; omdat ik vanbinnen nog steeds een klein jongetje ben dat dol is op sci-fi, en omdat terminator een franchise is en blijft die ze niet kunnen verpesten.

score 2 op 4

ps, en probeer aub niet al te hard te struikelen op het einde, dat niet alleen uber stupide is, maar ook nog één van de meest zeemzoete en pathetische eindes van de afgelopen 20 jaar; bah

Geen opmerkingen: