zaterdag 12 september 2009

grotesque

jaar: 2009
genre: horror, torture, gore, asian
regiseur: Kôji Shiraishi
cast: Hiroaki Kawatsure, Tsugumi Nagasawa, Shigeo Ôsako

het is nu onderhand al anderhalve maand geleden dat ik nog eens een film besprak. de rede daarvoor is tweeledig.
1 ik heb al mijn energie gestoken in het schrijven van een 120 bladzijden tellende novelle vol geweld, sex, en romantiek en waarvoor ik nu een uitgever hoop te vinden.
2 er kwamen de laatste tijd te weinig films uit die de moeite van het bespreken waard zijn.

maar dan wil ik het nu toch even hebben over grotesque, oftewel grotesuku. een filmpje gemaakt met een cast van welgeteld drie personen, die de traditie van de japanse torture porn voort wil zetten.
goed, een koppeltje wordt op straat overvallen en verdoofd door een gestoorde chirurg die hen mee neemt naar huis voor een potje martelen.
de chirurg zegt dat hij 'sexueel opgewonden' wil worden door hun wil om te overleven, en dat hij hun zal laten gaan als ze hem een climax kunnen bezorgen. rare jongens die japanners. eerst begint hij aan het meisje te friemelen tot er een watervalletje vantussen haar benen zeikt. en dan gaat hij bij de jongen aan het piepelen tot die zijn ladingetje gele zwemmertjes op haar afschiet. daarna gaat het verder op de traditionele manier. met een kettingzaag worden vingers en ledematen afgezaagt; ogen worden uitgepeuterd. tepels worden met scharen afgeknipt, en spijkers worden door een scrotum geslagen. en natuurlijk, net als je denkt dat het voorbij is, begint de gruwel pas echt.
en wat vinden we hier dan, van dit ongetwijfeld pareltje van de japanse cinema?
wel, eigenlijk vind ik ht niet veel soeps. het verhaal is vrijwel onbestaand. en als het alleen maar martelen om te martelen is, dan gaat het al gauw vervelen. bovendien, dat martelen, dat is in tal van andere films al veel beter gedaan. kijk bevoorbeeld naar de oeroude guinea pig serie. het realisme van de effecten in flowers of flesh and blood blijft voor mij onovertroffen. en ook psycho: the snuff reels zit op een veel hoger niveau qua seksueel sadisme.
het is dit seksueel sadisme dat grotesque een verbanning in de britse dvd shops heeft opgeleverd, en dit en dit alleen wat deze film gehyped heeft.
tot slot wil ik nog even zeggen dat grotesque weliswaar een flauw filmpje is voor mij, maar nog steeds niet geschikt is voor gevoelige kijkers.

score 2 op 4

Geen opmerkingen: