woensdag 16 september 2009

nekromantik

jaar: 1987
genre: arthouse, horror
regiseur: Jörg Buttgereit
cast: the germans are comming! the germans are comming!

je hebt zo van die mensen die de boel moeten opruimen telkens wanneer er ergens een ongeval gebeurt; die mensen, die vegen de lijken bijeen, en spuiten daarna de vloer proper. wel, de hoofdrolspeler in deze film is er zo eentje, en hij houdt echt wel van zijn job. ja ja, die robert, die is niet vies van een dood lichaampje. zo neemt hij geregeld al eens een stukje mee naar huis. tot grote vreugde van zijn vriendin vera. ook vera is er zo eentje die geilt op een stinkend lijk, en voor haar brengt robert graag een volledig kadaver mee, en doen ze er een triootje mee; hmm, ieder zijn meug zeg ik maar.
nekromantik is zo een van die films die mensen graag catalogeren onder de noemer horror, maar die dankzij de sfeer, en beeldvorming en het (welliswaar primitieve) getrukeerde camerawerk eerder in de categorie arthouse valt. het is allemaal zeer kunstzinnig bedoelt. en in de eerste plaats is dit een love story. een liefdesdriehoek. dat het nu eenmaal met een lijk plaatsvindt, dat is bijzaak.
viezerik van dienst hier is Jörg Buttgereit die wel meerdere filmpjes met dode mensen maakte. zo moet het plaatselijke kerkhof eraan geloven in der todesking. in nekromantik 2 (waarover later meer) gaat het er ook weer bijzonder necrofilistisch aan toe, en in schramm volgen we de lotgevallen van duitse killer en necrofiel lothar schramm. ik vraag me af hoe meneer Buttgereit zijn seksleven er uit ziet.
in ieder geval houdt hij de humor er in. tijdens het triootje met het lijk wil vera graag een D.P. (voor de leken: een double penetration)nu is helaas de pipila van het lijk hopeloos verschrompeld. maar geen paniek. een afgezaagde vagersteel in het rottende bekken vijzen en daar gaan we dan. geeft meteen een gans andere betekenis aan het woord 'lijkstijfheid'
nekromantik is een curiosum in de filmindustrie en zeker het bekijken waard.
score 4 op 4

Geen opmerkingen: