zaterdag 31 juli 2010

Splice

Jaar: 2010
Genre: Sci-Fi, Thriller, Horror, creature-feature
Regisseur: Vincenzo Natali
Cast: Adrien Brody, Sarah Polley, Delphine Chanéac

Twee rebelse geleerden besluiten om na een tegenslagje de morele grenzen van hun onderzoeken te verleggen. Algauw scheppen ze een nieuwe levensvorm met menselijk dna in verwerkt om zo een geneesmiddel tegen kanker te vinden (of zo). Maar hun levensvorm wordt niet zoals ze het hadden verwacht en wordt algauw onhandelbaar en manipulatief.

Onlangs noemde iemand op het internet Splice verfrissend en vindingrijk; Dat, gecombineerd met de vele screenshots die her en der opdoken was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Ik vrees dat ik weer ten prooi ben gevallen aan een zorgvuldig opgebouwd stukje hype.
Splice vernieuwend en vindingrijk noemen is behoorlijk overdreven, omdat
ten eerste: Al sinds Mary Shelly Frankenstein schreef het concept van de geleerde die een oncontroleerbaar monster maakt in een poging de mensheid te helpen, niet meer nieuw is. en
ten tweede: De belangrijkste plotwendingen in de film zien we al van ver aankomen. Zodat er zelfs tijdens de eerste kijkbeurt geen echte spanning opgebouwd kan worden. scene's die schokkend hadden kunnen of moeten zijn, werkten zelfs ongewild op de lachspieren.
Splice begint alleszins heel leuk met een paar leuk ontworpen creatures die er in slagen om schattig en walgelijk tegelijk te zijn, maar zodra we dat achter de rug hebben en het hoofdmonster steeds menselijker wordt, wordt het verhaal ook steeds clichématiger. Ook de horror die ik verwacht bij een dergelijke monstermovie bleef achterwege, wat jammer is want het werkte prima in Species. Het heeft allemaal wel iets weg van Species, maar die is een stukje beter. Vooral ook omdat een flink ontwikkelde Natasha alien aantrekkelijker is dan een kale vrouw met x benen en een staart.
Bovendien wist acteur Adrien Brody mij weeral niet te overtuigen. Hij viel mij al tegen als politieinspecteur in Dario argento's Giallo; In Predators was hij als afgietseltje van Schwarzenegger ronduit onnozel, en nu, in Splice doet hij het als wetenschapper maar net goed.
Niet dat Brody een slechte acteur is, want in Oxygen, The Jacket en King Kong Doet hij het heel goed, maar misschien zou hij wat kritischer moeten zijn bij het uitkiezen van zijn rolletjes.
Of misschien moet ik wat minder kritisch zijn tijdens het bekijken van films. Het probleem is dat Splice gewone b-pulp is met de sterallures van een hollywood blockbuster.
Jammer maar helaas. Maar misschien herpakken ze zich in Splice 2 die er dank zij het open einde wel nog eens zou kunnen komen.

Score 2,5 op 4

Geen opmerkingen: